martes, 25 de agosto de 2009

El peletero/Glosses: converses amb una sargantana (14)3 Octubre 2008

18 de juny

Aviat veuràs fogueres al igual que ja sents trons anunciant que la Terra mostra un dels seus quatre perfils al Sol. Això és el que anomenem solstici i equinocci, una manera astronòmica d’estar en paral•lel amb algú, com tu i jo fem sempre. Aquesta és una bona manera d’estar junts, normalment acostuma a ser així quan s’està en repòs o es camina. Però a mi m’agrada també aquella que prenia el meu oncle Eduard, la de front. Ell i el seu amic Antoni conversaven de front, igual com ho feien en Pere i en Dimitri.

L’astronòmica és també la postura que prens per seduir a una femella, m’expliques, has de mostrar-li tot el llarg que ets i això només s’aconsegueix estant en paral•lel. M’imagino que te’n rius quan destaques, una i una altre vegada, que és molt cansat i que “conclous” sempre fatigat, la majoria de vegades per no res i que fins i tot t’has de barallar amb altres mascles de la teva espècie per aconseguir muntar-ne una. Acabes amb un comentari que no reproduiré, però que ja no crec que produeixi cap riure.

Et sorprèn el nostre sexe, i no entens, per més vegades que he intentat explicar-t’ho, l’erotisme. Has llegit las “Cartes d’una Dama molt seriosa” i estàs intrigat. Em dius que veus en elles dues menes de textos ben diferents. Uns són sexuals i els altres no. Comprens una mica els segons, la lògica que pretenen tenir, però no els primers. “És una despesa d’energia enorme”, exclames. Tens raó, ho és, però tu també acabes fatigat quan festeges a la teva Dama. “Això és l’erotisme?, cansar-se?", em preguntes. Sí, això és, et responc, l’erotisme és una de les moltes maneres que tenim els humans de cansar-nos, ho hem de fer per obtenir poder, doncs no altre cosa són les nostres relacions. Poder dissimulat entre paraules i carícies. Per això les dues menes de textos no són en realitat diferents els uns dels altres. Tots són el mateix, sexe i erotisme, explícit o implícit. Poder i desig, desig de poder.

Permet-me que et descrigui una escena de la pel•lícula “Barry Lyndom” per intentar exemplificar un assumpte tècnic, no d’argument, tot i que és una pel•lícula la que cito serveix pel que vull. És una escena que m’agrada molt per la seva simplicitat tècnica i la seva eficàcia narrativa. El director i guionista és el mateix Stanley Kubrick, basada en una novel•la de William Makepeace Thackeray.

El protagonista ha aconseguit casar-se amb una dama molt bella i molt rica. Ell és el típic escalador social sense escrúpols, ella es troba profundament enamorada d’aquest home, no debades acaba de quedar-se vídua d’un ancià, malhumorat, antipàtic, mesquí, vell, decrèpit i malalt.

L’escena transcorre dins d’un cotxe de cavalls que els du de l’Església a casa després de la cerimònia del casament. L’espai és petit, gairebé caben només ells dos. L’home fuma en pipa i omple tot l’habitacle de fum. Ella, asseguda al seu costat amb un preciós abric de guineu irlandès, espanta el fum amb la ma, se sent cada volta més molesta, tus, gargamelleja, cada segon que passa hi ha més fum. El mira, ell continua fumant amb indiferència. Ella li demana si us plau i de bones maneres que apagui la pipa, que s’està ofegant. Ell no li fa cas, continua fumant, fa poques hores que el mossèn els hi ha donat la benedicció. Ella insisteix, suau i amorosa i pregunta en to dolç, “¿no m’has sentit?” Ell es tomba cap a ella, només el cap doncs els cossos no poden, estan tant junts en aquest mini espai que es toquen l’un a l’altre i quasi no es poden moure. Es gira i la mira amb tendresa. I ella a ell. Empassa una fumarada més de la seva pipa i se la bufa als morros, directament a la cara d’ella que la té a tocar, omplint-la tota d’aquesta boira de tabac. Ella tus més i ell li fa un petó afectuós als llavis, i dona mitja volta al seu cap per seguir mirant el paisatge a través de la finestra mentre somriu amb satisfacció i una lleu ironia. Continua fumant tan tranquil. Ella, mentrestant, es queda trista i no diu res, tus una mica més i mira el paisatge del cantó de la seva finestra.

Acaba l’escena.

Crec que és una bona i perfecta manera d’explicar sense paraules el to i el caràcter del dos esposos i la mena de relació que estan començant a tenir. Tot el que s’explica, que és molt, es fa de manera implícita, i en ella, naturalment, el component eròtic és notori.

En aquesta habitacle petit succeeixen moltes més coses que en el famós lavabo de l’avió d’Emanuelle.

Comprens el que vull dir?

No em respons, però penso que sí al sentir-te preguntar què és una hostessa. “Una dona que vola?”, dius traient la llengua.

No exactament, crec que no.

TRADUCCIÓ AL CASTELLÀ

18 de junio de 2008

Pronto verás hogueras al igual que ya oyes explosiones anunciando que la Tierra muestra uno de sus dos perfiles al Sol. A eso le llamamos solsticio y equinoccio, una manera astronómica de estar en paralelo con alguien, como tú y yo hacemos siempre. Esa es una buena manera de estar juntos, normalmente es así cuando se está en reposo o se camina. Pero a mí me gusta también aquella que tomaba mi tío Eduardo, la de frente. Él y su amigo Antonio conversaban de frente, como lo hacían Pere y Dimitri. La astronómica es también la postura que tomas para seducir a una hembra, me cuentas, debes mostrarle lo largo que eres y eso solamente se consigue estando en paralelo. Me imagino que te ríes cuando destacas, una y otra vez, que es muy cansado y que concluyes siempre fatigado, la mayoría de las veces para nada y que incluso debes pelearte con otros machos de tu especie para lograr montar a una. Terminas con un comentario que no reproduciré, pero que ya no creo que produzca ninguna risa.

Te sorprende nuestro sexo, y no entiendes, por más veces que he intentado explicártelo, el erotismo. Has leído las “Cartas de una Dama muy seria” y estás intrigado. Me dices que ves en ellas dos clases de textos diferentes. Unos son sexuales y los otros no. Comprendes algo los segundos, la lógica que pretenden tener, pero no los primeros. “Es un gasto de energía enorme”, exclamas. Tienes razón, lo es, pero tú también terminas fatigado cuando cortejas a tu Dama. ¿Eso es el erotismo?, ¿cansarse?, me preguntas. Sí, eso es, te respondo, el erotismo es una de las muchas maneras que tenemos los humanos de cansarnos, debemos hacerlo para obtener poder pues no otra cosa son nuestras relaciones. Poder disimulado entre palabras y caricias. Por eso los dos tipos de textos no son en realidad diferentes los unos de los otros. Todos son lo mismo, sexo y erotismo, explícito o implícito.

Permíteme que te describa una escena de la película “Barry Lyndom”, para intentar ejemplificar un asunto técnico, no de argumento, y aunque es una película la que cito, sirve para lo que quiero decir. Es una escena que me gusta mucho por su simplicidad técnica y su eficacia narrativa. El director y guionista es el mismo Stanley Kubrick, basada en una novela de William Makepeace Thackeray

El protagonista ha conseguido casarse con una dama muy bella y muy rica. Él es el típico escalador social sin escrúpulos, ella está profundamente enamorada de ese hombre, no en balde acaba de quedarse viuda de un anciano, malhumorado, antipático, celoso, mezquino, viejo, decrépito y enfermo.

La escena transcurre dentro del coche de caballos que los lleva de la Iglesia a casa después de la ceremonia de la boda. El espacio es pequeño, apenas caben ellos dos. Él fuma en pipa y llena todo el habitáculo de humo. Ella, sentada a su lado con un maravilloso abrigo de zorro irlandés, espanta el humo con la mano, se siente cada vez más molesta, tose, carraspea, cada segundo que pasa hay más humo. Lo mira, él sigue fumando con indiferencia. Ella le pide por favor y de buenas maneras que apague la pipa, que se está ahogando. Él no le hace caso, sigue fumando, hace pocas horas que el sacerdote les ha dado la bendición. Ella insiste suave y amorosa y pregunta en tono dulce ¿no me has oído? Él se gira hacia ella, sólo la cabeza pues los cuerpos están tan juntos en ese mini espacio que se tocan el uno al otro y casi no pueden moverse. Se gira y la mira con ternura. Y ella a él. Traga una bocanada más de su pipa y se la sopla en los morros, directamente a la cara de ella que la tiene a tocar, llenándola toda de esa niebla de tabaco. Ella tose más y él le da un beso cariñoso en los labios, da la vuelta a su cabeza para seguir mirando el paisaje a través de la ventana mientras sonríe con satisfacción y una leve ironía. Sigue fumando como si tal cosa. Ella, mientras tanto, se queda triste y no dice nada, tose un poco más y mira el paisaje del lado de su ventana.

Termina la escena.

Creo que es una buena y perfecta manera de explicar sin palabras el tono y el carácter de los dos esposos y el tipo de relación que están empezando a tener. Todo lo que se cuenta, que es mucho, se cuenta de manera implícita. Y en ella, naturalmente, el componente erótico es notorio.

En este habitáculo pequeño suceden muchas más cosas que en el famoso lavabo del avión de Emmanuelle.

¿Comprendes lo que quiero decir?

No me respondes, pero pienso que sí al oírte preguntar qué es una azafata. “¿Una mujer que vuela?”, dices sacando la lengua.

No exactamente, creo que no.

No hay comentarios: