domingo, 6 de octubre de 2013

El Peletero/RD-180



Diari de tardor (3)

RD-180

Antoni Puigverd diu avui a la Vanguardia de Barcelona, i referint-se a la situació política italiana, espanyola i catalana, que: “dos factors expliquen el triomf de la lleialtat: l'amor i la necessitat. L'amor permet passar per sobre de les febleses. I sense l’amor, la parella descobreix en la dificultat que allò que l’unia (l'atractiu, l'interès) és menys fort que el que l’està separant. Pel que fa a la necessitat, ha de ser mútua: tots dos s’han de necessitar, i beneficiar. Si s'estableix una relació descompensada, quan arribin les dificultats, el benefici d'un perjudicarà l'altre, i viceversa.”

L’objecte de la fotografia no és pas una escultura sobre l’amor ni un model nou de saxòfon per a un quartet de jazz avantguardista ni cap màquina per pelar millor i més aprofitadament les patates o les pastanagues sense córrer el perill de tallar-se els dits.

Tampoc és un d’aquells insòlits artefactes del famós Dr. Franz de Copenhaguen que publicava les seves invencions al TBO.

És, ni més ni menys, que el poderós RD-180, un motor rus capaç d‘enlairà els coets més enormes com l’Atlas V, un gegant que s’encarrega de posar en òrbita “paquets” del Pentàgon i sondes d’exploració de l’espai de la NASA.

Per què s’ha arribat a aquesta situació en bona part ridícula?, com és que els americans han de fer servir motors ideats i fabricats a Rússia?, no són capaços de fer-los ells?, els surt més a compte comprar-los ja fets? En bona part sí perquè, desprès del projecte Apollo, els USA van deixar, sorprenentment, de desenvolupar la tecnologia per construir-los. Així doncs, ara no els hi queda cap més remei que comprar-los als russos que són els únics que saben com s’han de fer.

Els primers contractes de venda i fabricació es van signar el 1992; en aquella època els acords eren bons per ambdues parts, però ara els preus han quedat obsolets i desfasats i els russos els volen renegociar. Els americans necessiten els motors, però sinó poden arribar amb el russos a cap conveni nou i just molts Atlas V s’hauran de quedar a terra.

En aquests afers i negocis costa veure el triomf de la lleialtat, la necessitat s’imposa rotunda a un amor irreal i fantasiós i a un interès subsidiaris, ambdós sempre van a remolc de la primera: la més peremptòria necessitat. Quan s’acaba la necessitat s’acaba l’interès, el que imaginaves era l’amor i, per descomptat, la lleialtat. S’acaba tot.

Sempre he pensat que l’enlairament d’un jet és una escena extraordinària, plena de poder i força que expressa amb senzillesa expositiva la confiança en el futur típica de l’ésser humà, l’esperança en la mateixa esperança, l’esperança necessària per a seguir caminant, seguir vius i anar més lluny.

Per la seva similitud formal em recorden els castells catalans, aquestes torres humanes on es barregen races, sexes i edats diverses, grans i petits, grossos i prims, alts i baixets, que, enfilant-se en diferents pisos, uns en les espatlles dels altres, intenten també anar cada cop més lluny, cada cop més amunt.

Si estigués enamorat d’alguna noia li enviaria per whatsApp filmacions de youtube d’enlairaments de coets com a mostra d’amor i sensualitat, una manera eròtica d’expressar la meva esperança. No sé si serien millors que les típiques flors i els cors travessats per una fletxa, però sí més agosarades, més punyents i descarades, més atrevides, un evident símbol fàl·lic, una erecció i una ejaculació plenes de poesia i picardia pensant en ella, una versió moderna de la botella de xampany que al destapar-se vessa.

Però això només ho faria si estigués enamorat d’alguna noia, però com no en tinc cap que m’esperi ni em busqui no cal que perdi el temps amb aquesta mena de coses, perquè en el fons, aquesta mena de coses no són més que bajanades romàntiques d’astronautes frustrats.

Anem per feina:

Els motors RD-180 els fabrica la empresa NPO Energomash i els utilitza la nord americana ULA United Space Alliance, que ja ha pagat 63 motors a un preu de 15 milions de dòlars per unitat. Com NPO vol renegociar el preu, ULA està pensant en canviar de proveïdor i fer servir el no pas més barat motor, també rus, NK-33-1 que es fa servir en el coet Antares i que comercialitza als USA l’empresa Aerojet.

El NK-33-1, en la seva versió AJ26-62, és un motor de cicle tancat ric en oxigen que crema querosè (RP-1) i oxigen líquid i que genera una empenta nominal de 307,94 tones a nivell del mar.

Molts aficionats i experts en astronomia i astronàutica consideren que la veritable tradició que va generar l’interès popular en l’espai exterior i que ens ha dut més enllà de l’òrbita terrestre es troba a Rússia i no pas als USA.

Diuen que va ser l’antiga Unió Soviètica la qui va iniciar la gran aventura d’exploració del cosmos. Aventura que va començar al segle XX com una conseqüència natural, lògica i original del socialisme, un enorme desplegament de creativitat, d’enginy i de valentia, una de les millors mostres, la més èpica, del progrés que va representar, per voluntat pròpia, la seva utopia.

En contra d’aquesta visió ens trobem els que defensen la també llarga tradició del mite fundacional del EEUU que permanentment està buscant noves fronteres per explorar. Al mateix espai exterior se l’ha anomenat sovint “la darrera frontera” seguint el símil del pioner americà en la recerca de noves terres verges, paratges lliures de tiranies on l’emancipació encara sigui possible. Noves i darreres fronteres tot i que, aquest qualificatiu, es comença a fer servir també per a una de nova fins ara gairebé inexplorada, la investigació neurològica i l’univers desconegut que representa el nostre cervell.

Sigui com sigui, és d’admirar la tecnologia simple i extraordinàriament eficaç de les naus Soyuz que, encara que millorada, continuen sent un munt gloriós de ferralla més típic de les novel·les de Jules Verne i de les màquines de vapor del segle XIX que del XXI. Són com un vell SEAT 600 capaç de donar la volta al món en pocs entrebancs, fiable, fidel i lleial.

El meu amic que es va trencar el canell al juliol i al que va deixar la seva xicota a primers d’agost de manera tan expeditiva com mal educada, sempre em comenta que la seva dona ideal hauria de ser mecànica o similar, una dona a la que li agradessin els motors, els cargols i les motlles.

El seu personatge de ficció més estimat és Fio, la neta del fabricant d’hidroavions milanès de la gran pel·lícula Porco Rosso.


Fio es una adolescent, tan valenta com bonica, tant intel·ligent com decidida i espavilada, i tan boja com per enamorar-se d’un porc. Una xicota que, cosa estranya, el que més li agrada en aquest món és dissenyar i construir avions.

Però el pobre del meu amic quan, molt de tant en tant, en troba una que creu que se li assembla, que pensa que és igual que la Fio de la pel·lícula, una flor de la muntanya, resulta ser, malauradament també, lesbiana, una mena de camioner amb tetes.

Jo li responc que no és l’únic al que li passen aquesta mena de coses, sense anar més lluny a mi també em succeeixen, li confesso irònic, encara que les meves flors de muntanya són una mica diferents. Sinó són lesbianes en estrictu sensu les que jo em trobo, sí que són, sens dubte, els mascles dominants de la manada, i jo, encara que mascle, no formo ni vull formar part de cap manada, ni petita ni grossa, ni de bens ni de cavalls, ni molt menys de persones.  

A nosaltres ens passa com a elles, li dic per a consolar-lo, que, pobretes, s’enamoren de perruquers guapos, fins i sensibles, però gais.

Captaria un perruquer gai la poesia i la simbologia eròtica de l’enlairament d’un coet?

Per descomptat que sí, no en tinc cap dubte.

------------------------------------------------------------

Diario de otoño (3)

RD -180

Antoni Puigverd dice hoy en la Vanguardia de Barcelona, y refiriéndose a la situación política italiana, española y catalana, que: "Dos factores explican el triunfo de la lealtad: el amor y la necesidad. El amor permite pasar por encima de las flaquezas. Y sin amor, la pareja descubre en la dificultad que aquello que unía (el atractivo, el interés) es menos fuerte que lo que está separando. En cuanto a la necesidad, debe ser mutua: ambos tienen que necesitarse, y beneficiarse. Si se establece una relación descompensada, cuando lleguen las dificultades, el beneficio de uno perjudicará al otro, y viceversa."

El objeto de la fotografía no es una escultura sobre el amor ni un modelo nuevo de saxofón para un cuarteto de jazz vanguardista ni ninguna máquina para pelar mejor y más aprovechadamente las patatas o las zanahorias sin correr el peligro de cortarse los dedos.

Tampoco es uno de esos insólitos artefactos del famoso Dr. Franz de Copenhague que publicaba sus invenciones en el TBO.

Es, ni más ni menos, que el poderoso RD- 180, un motor ruso capaz de elevar los cohetes más enormes como el Atlas V, un gigante que se encarga de poner en órbita "paquetes" del Pentágono y sondas de exploración del espacio de la NASA.

¿Por qué se ha llegado a esta situación en buena parte ridícula?, ¿cómo es que los americanos deben usar motores ideados y fabricados en Rusia?, ¿no son capaces de hacerlos ellos?, ¿les sale más a cuenta comprarlos ya hechos? En buena parte sí porque, después del proyecto Apollo, los USA dejaron, sorprendentemente, de desarrollar la tecnología para construirlos. Así pues, ahora no les queda más remedio que comprarselos a los rusos que son los únicos que saben cómo se deben hacer.

Los primeros contratos de venta y fabricación se firmaron en 1992, en aquella época los acuerdos eran buenos para ambas partes, pero ahora los precios han quedado obsoletos y desfasados ​​y los rusos los quieren renegociar. Los americanos necesitan los motores, pero si no pueden llegar con los rusos a ningún convenio nuevo y justo muchos Atlas V deberán quedarse en tierra.

En estos asuntos y negocios cuesta ver el triunfo de la lealtad, la necesidad se impone rotunda a un amor irreal y fantasioso y a unos intereses subsidiarios, ambos siempre van a remolque de la primera: la más perentoria necesidad. Cuando se acaba la necesidad termina el interés, lo que imaginabas era el amor y, por supuesto, la lealtad. Acaba todo.

Siempre he pensado que el despegue de un jet es una escena extraordinaria, llena de poder y fuerza que expresa con sencillez expositiva la confianza en el futuro típica del ser humano, la esperanza en la misma esperanza, la esperanza necesaria para seguir caminando, seguir vivos e ir más lejos.

Por su similitud formal me recuerdan los castillos catalanes, estas torres humanas en las que se mezclan razas, sexos y edades diversas, grandes y pequeños, gordos y delgados, altos y bajitos, que, trepando en diferentes pisos, unos en los hombros de los otros, intentan también ir cada vez más lejos, cada vez más arriba.

Si estuviera enamorado de alguna chica le enviaría por WhatsApp filmaciones de youtube de despegues de cohetes como muestra de amor y sensualidad, una manera erótica de expresar mi esperanza. No sé si serían mejores que las típicas flores y los corazones atravesados ​​por una flecha, pero sí más osadas, más punzantes y descaradas, más atrevidas, un evidente símbolo fálico, una erección y una eyaculación llenas de poesía y picardía pensando en ella, una versión moderna de la botella de champán que al destaparse se derrama.

Pero esto sólo lo haría si estuviera enamorado de alguna chica, pero como no tengo a ninguna que me espere ni me busque no es necesario que pierda el tiempo con este tipo de cosas, porque en el fondo, este tipo de cosas no son más que bobadas románticas de astronautas frustrados.

Manos a la obra:

Los motores RD -180 los fabrica la empresa NPO Energomash y utiliza la norteamericana ULA United Space Alliance, que ya ha pagado 63 motores a un precio de 15 millones de dólares por unidad. Como NPO quiere renegociar el precio, ULA está pensando en cambiar de proveedor y utilizar el no más barato motor, también ruso, NK -33 -1 que se usa en el cohete Antares y que comercializa en USA la empresa Aerojet.

El NK -33 -1, en ​​su versión AJ26 -62, es un motor de ciclo cerrado rico en oxígeno que quema queroseno (RP- 1) y oxígeno líquido y que genera un empuje nominal de 307,94 toneladas a nivel del mar.

Muchos aficionados y expertos en astronomía y astronáutica consideran que la verdadera tradición que generó el interés popular en el espacio exterior y que nos ha llevado más allá de la órbita terrestre se encuentra en Rusia y no en USA.

Dicen que fue la antigua Unión Soviética la que inició la gran aventura de exploración del cosmos. Aventura que comenzó en el siglo XX como una consecuencia natural, lógica y original del socialismo, un enorme despliegue de creatividad, de ingenio y de valentía, una de las mejores muestras, la más épica, del progreso que representó, por propia voluntad, su utopía.

En contra de esta visión nos encontramos los que defienden la también larga tradición del mito fundacional de los EEUU que permanentemente está buscando nuevas fronteras para explorar. Al mismo espacio exterior se le ha llamado a menudo "la última frontera" siguiendo el símil del pionero americano en la búsqueda de nuevas tierras vírgenes, parajes libres de tiranías donde la emancipación aún sea posible. Nuevas y últimas fronteras aunque, este calificativo, se empieza a usar también para una frontera nueva hasta ahora casi inexplorada, la investigación neurológica y el universo desconocido que representa nuestro cerebro.

Sea como sea, es de admirar la tecnología simple y extraordinariamente eficaz de las naves Soyuz que, aunque mejorada, siguen siendo un montón glorioso de chatarra más típico de las novelas de Julio Verne y de las máquinas de vapor del siglo XIX que del XXI. Son como un viejo SEAT 600 capaz de dar la vuelta al mundo con pocos contratiempos, fiable, fiel y leal.

Mi amigo que se rompió la muñeca en julio y al que dejó su novia a primeros de agosto de manera tan expeditiva como maleducada, siempre me comenta que su mujer ideal debería ser mecánica o similar, una mujer a la que le gustaran los motores, los tornillos y los muelles.

Su personaje de ficción más querido es Fio, la nieta del fabricante de hidroaviones milanés de la gran película Porco Rosso.


Fio es una adolescente, tan valiente como bonita, tan inteligente como decidida y espabilada, y tan loca como para enamorarse de un cerdo. Una muchacha que, cosa extraña, lo que más le gusta en este mundo es diseñar y construir aviones.

Pero el pobre de mi amigo cuando, muy de vez en cuando, se encuentra una que cree que se le parece, que piensa que es igual que la Fio de la película, una flor de la montaña, resulta ser, desgraciadamente también, lesbiana, una especie de camionero con tetas.

Yo le respondo que no es el único al que le pasan este tipo de cosas, sin ir más lejos a mí también me suceden, le confieso irónico, aunque mis flores de montaña son un poco diferentes. Si no son lesbianas en estrictu sensu las que yo me encuentro, sí son, sin duda, los machos dominantes de la manada, y yo, aunque macho, no formo ni quiero formar parte de ninguna manada, ni pequeña ni grande, ni de corderos ni de caballos, ni mucho menos de personas.

A nosotros nos pasa como a ellas, le digo para consolarlo, que, pobrecitas, se enamoran de peluqueros guapos, finos y sensibles, pero gais.

¿Captaría un peluquero gay la poesía y la simbología erótica del despegue de un cohete?

Por supuesto que sí, no tengo ninguna duda.