jueves, 25 de octubre de 2018

La natura morta.

Chardin


Diari de tardor (5)

La natura morta.

Retalls de l’Enric Vila d’avui:

“Certament, el règim cau, però no està gens clar si hi haurà imaginació per construir alguna cosa que s’aguanti amb les restes del naufragi. En les postguerres i en els moments de decadència fins i tot les escenes costumistes es tornen grotesques. Quan la intel·ligència no troba camins per elevar-se, tira cap avall i es recrea en les ferides. Els crítics literaris i els artistes justifiquen les seves derrotes confonent la sordidesa amb la bellesa.

Quan la por s’escampa i el ramat intenta tornar enrere, el món tendeix a veure’s a través de miralls deformats per les excuses. És igual si vas a la presentació d’un llibre, si et trobes un polític pel carrer o si fas el xafarder per Instagram. Quan els homes no tenen un somni que els somiï són devorats per la caricatura i la civilització es converteix en un pont estretíssim, que fa plorar i riure alhora. Els paradisos que ens van fer feliços són assetjats pels bàrbars i és difícil no sentir-se orfe. 

Catalunya i Espanya es van destruint mútuament a còpia de mentides. Encara que fos tard, França va assumir la seva responsabilitat en la deportació de jueus. Alemanya també ha assumit que el nazisme va sortir dels seus dimonis i que l’holocaust va ser culpa seva. Madrid i Barcelona, en canvi, es van ensorrant en les seves impostures, mentre intenten espolsar-se les puces de sobre. La superioritat moral dels discursos catalans i espanyols cada dia és més corrupte, més xarona i més franquista. 

Un dels pocs escriptors vius que em diuen que encara es pot llegir en castellà, Ignacio Peyró, ha tret un llibre de gastronomia. Mentre el fullejava, en la presentació que es va fer ahir a la llibreria Documenta, pensava en tot això i en els articles que Néstor Luján publicava en una revista de medicina que es diu Jano, als anys setanta i vuitanta. Quan el món que t’envolta queda per sota del teu nivell d’avaluació, o per sobre de la teva resistència a les malalties col·lectives, només et queden l’elegia dels plaers carnals i les natures mortes.”

------------------------------------------

Diario de otoño (5)

La naturaleza muerta.

Recortes de Enric Vila hoy:

“Ciertamente, el régimen cae, pero no está nada claro si habrá imaginación para construir algo que se aguante con los restos del naufragio. En las posguerras y en los momentos de decadencia incluso las escenas costumbristas se vuelven grotescas. Cuando la inteligencia no encuentra caminos fáciles para elevarse, muchas veces hurga hacia abajo y se recrea en las heridas. Los críticos literarios y los artistas justifican sus derrotas confundiendo la sordidez con la belleza.
Cuando el miedo se socializa y el rebaño quiere volver atrás, el mundo empieza a verse a través de espejos deformados por excusas. Da igual si vas a la presentación de un libro, si te encuentras a un político por la calle o si te paseas por Instagram. Cuando los hombres no tienen un sueño que los sueñe son devorados por la caricatura y la civilización se convierte en un puente estrechísimo, que hace llorar y reír a la vez. Los paraísos que nos hicieron felices son asediados por los bárbaros y es difícil no sentirse huérfano. 
Catalunya y España se van destruyendo mutuamente a base de mentiras. Aunque fuera tarde, Francia asumió su responsabilidad en la deportación de judíos. Alemania también ha asumido que el nazismo salió de sus demonios y que el holocausto fue culpa suya. En España, Madrid y Barcelona se van hundiendo en sus imposturas, mientras intentan sacarse las pulgas de encima. La superioridad moral de los discursos catalanes y españoles cada día es más corrupta, más hortera, y más franquista. 

Uno de los pocos escritores vivos que me dicen que todavía se puede leer en castellano, Ignacio Peyró, ha sacado un libro de gastronomía. Mientras lo hojeaba, en la presentación que ayer se hizo en Barcelona, pensaba en todo esto, y en los artículos que Néstor Luján publicaba en la revista Jano de medicina, en los años setenta y ochenta. Cuando el mundo que te rodea queda por debajo de tu nivel de evaluación, o por encima de tu resistencia a las enfermedades colectivas, sólo te queda la elegía de los placeres carnales y las naturalezas muertas.”