domingo, 1 de marzo de 2015

Una mica de llum negra a la foscor.


Diari d’hivern (18)

Una mica de llum negra a la foscor.

Ahir es va morir un veí i avui he anat al funeral. Ha estat una cerimònia religiosa convencional i el capellà, simpaticot i graciós perquè no sabia pronunciar bé les “l”, s’ha posat a parlar de la Quaresma, de la Setmana Santa, del Ciri Pasqual i del seu simbolisme, de la divina llum que emana de la santa esperma que a tots ens il·lumina i ens guia.

Desconec si algú més, entre tots el que l’escoltàvem, se ha donat compte de la confusió fonètica entre esperma i espelma, però jo no m’he atrevit a esbrinar-ho. Al veure a la esposa del difunt, i a la resta de la família, molt afligida i plorosa, he pensat que seria una pregunta impertinent i fora de lloc i que el millor era, sens dubte, guardar un silenci respectuós i deixar córrer la qüestió tot i que la relació entre el ciri i l’esperma la trobo també plena de simbolisme positiu i de llum intel·lectual, de claredat, de revelació i d’èxtasi emotiu encara que no gaire sagrat.

Considero que he fet bé perquè el silenci és una de les millors eines de convivència, exactament igual que la ignorància que té, com tothom sap,  la gran virtut d’amagar al cor allò que els ulls haurien de veure o l’oïda sentir.

La Viquipèdia ens diu que “Els "ciris de Pasqua" o  "ciris pasquals" són ciris tradicionals molt llargs i gruixuts que es beneeixen la nit de Pasqua. Es coneixen també com la «Llum de Crist», de les paraules llatines Lumen Christi que s'esmenten a la cerimònia Pasqual.”

Però en la parla popular també tenen un significat fàl·lic, raó que em fa encapçalar aquestes lletres amb un bonics fal·lus paleolítics de l’Edat de Pedra que hom pensa que podien ser joguines eròtiques. La meva opinió, si ho són o no, no té importància i més ara que visc en una santa i casta viduïtat, però és evident que ens mostren una gran varietat de morfologies que proven la immensa riquesa física de l’espècie humana i la seva il·limitada  capacitat per aportar una mica de llum negra a la foscor.

No hem d’oblidar que en l’antic món romà als penis se’ls anomenava fascinus i que la seva erecció simbolitzava la petrificació que conduïa a l’espant quan se’l mirava cara a cara, de front, una mena de ceguesa sàvia, una fascinació estupefacta al contemplar un dels rostres de la mort. En aquest sentit, els penis paleolítics i la pedra de la que estan fets, són la prova fefaent de l’existència d’una cosa que encara no hem vist amb els ulls però que el cor sospita i tem, aquesta llum negra que il·lumina la foscor o el buit.

Però això era en l’antic món romà, ara tot és ben diferent.

--------------------------------------------

Diario de invierno (18)

Un poco de luz negra en la oscuridad.

Ayer se murió un vecino y hoy he ido al funeral. Ha sido una ceremonia religiosa convencional y el cura, simpático y gracioso porque no sabía pronunciar bien las "l", se ha puesto a hablar de la Cuaresma, de la Semana Santa, del Cirio Pascual y de su simbolismo, de la divina luz que emana de la santa esperma que a todos nos ilumina y nos guía.

Desconozco si alguien más, entre todos los que lo escuchábamos, se ha dado cuenta de la confusión fonética entre esperma y vela (espelma en catalán), pero yo no me he atrevido a averiguarlo. Al ver a la esposa del difunto, y al resto de la familia, muy afligida y llorosa, he pensado que sería una pregunta impertinente y fuera de lugar y que lo mejor era, sin duda, guardar un silencio respetuoso y dejar correr la cuestión aunque la relación entre el cirio y la esperma la encuentro también llena de simbolismo positivo y de luz intelectual, de claridad, de revelación y de éxtasis emotivo aunque no muy sagrado.

Considero que he hecho bien porque el silencio es una de las mejores herramientas de convivencia, exactamente igual que la ignorancia que tiene, como todo el mundo sabe, la gran virtud de esconder al corazón lo que los ojos deberían ver o el oído oir.

La Wikipedia nos dice que "Los "cirios de Pascua"o "cirios pascuales "son velas tradicionales muy largas y gruesas que se bendicen la noche de Pascua. Se conocen también como la "Luz de Cristo", de las palabras latinas Lumen Christi que se mencionan en la ceremonia Pascual".

Pero en el habla popular también tienen un significado fálico, razón que me lleva a encabezar estas letras con unos bonitos falos paleolíticos de la Edad de Piedra que se piensa que podían ser juguetes eróticos. Mi opinión, si lo son o no, no tiene importancia y más ahora que vivo en una santa y casta viudedad, pero es evidente que nos muestran una gran variedad de morfologías que prueban la inmensa riqueza física de la especie humana y su ilimitada capacidad para aportar un poco de luz negra a la oscuridad.

No debemos olvidar que en el antiguo mundo romano al pene se le llamaba fascinus y que su erección simbolizaba la petrificación que conducía al espanto cuando se lo miraba cara a cara, de frente, una especie de ceguera sabia, una fascinación estupefacta al contemplar uno de los rostros de la muerte. En este sentido, los penes paleolíticos y la piedra de la que están hechos, son la prueba fehaciente de la existencia de algo que todavía no hemos visto con los ojos pero que el corazón sospecha y teme, ésa luz negra que ilumina la oscuridad o el vacío.

Pero eso era en el antiguo mundo romano, ahora todo es muy diferente.