domingo, 27 de abril de 2014

Ballar sense música



Diari de primavera (5)

Ballar sense música.

La obra de teatre de moda aquests dies a Barcelona és Llibert on la trama vol expressar la contradicció que per l’autor és clara i notòria: que la llei permeti aplicar l’eutanàsia a un gat però no pas a un nadó que ha nascut amb paràlisi cerebral. En un moment de l’obra la mare li diu plorant al seu fill que ha tingut mala sort al no néixer gat. 

Ha passat Sant Jordi, ja queda lluny  el Diumenge de Rams i el Dilluns de Pasqua, som en plena primavera i d’aquí quatre dies arribarà l’estiu. La Setmana Santa i el seu imaginari, el sistema de creences i narracions del que forma part, es va esmicolant, s’està convertint mica en mica en una cosa tant llunyana, aliena i desconeguda com ho és la iconografia i la mitologia del Paleolític.  Les converses i xerrades que d’ella es derivaven, igual que els grans de raïm ho fan del cep, s’han acabat, aquesta mena de verema ha conclòs gairebé definitivament com si ja fóssim a finals de setembre, a començament de la tardor .

Ja he dit més d’una vegada que el pare ens duia a mi i al meu germà a veure espectacles de streaptease, potser per això sempre he tingut clar que contemplar a una noia guapa despullar-se sense esma a dalt d’una petita tarima mentre una filera d’homes sols la contemplen asseguts i en silenci, en unes incòmodes cadires de fusta mentre la música sona és, veritablement, una epifania fúnebre. Ara, en canvi, en aquesta mena d’espectacles eròtics es crida i es xiscla i molts i moltes es comporten de manera notòriament xarona.

Ahir, una amiga, mentre comentàvem les trifulgues amb l’herència d’en Toni Catany, un excel·lent fotògraf mallorquí mort recentment, em parlava també de la cèlebre i memorable versió del Dom Joan de Molière que es va representar el 23 d’abril del 1982 al Liceu de Barcelona per la Comédie Française, on el paper protagonista l’interpretava el famós Josep Maria Flotats. Al final de l’obra, Dom Joan, sol, gran i decrèpit, es va desvestint mica en mica, es treu l’enorme barret de plomes que du, la perruca, les pigues falses, les sabates, les mitges, els rics i ampul·losos  vestits del segle XVII i es queda només cobert amb una camisola blanca de fil davant del públic, convertit ja en una despulla.

Cada època té uns costums socials diferents i el seu valor depèn de la relació que ens permeten establir o no amb la realitat,  de la manera en com ens l’amaguen o ens la mostren. Hom pot afirmar que la realitat és una qüestió relativa i tindrà raó, però caldrà que digui, també i a continuació, en relació a què és relativa.

La cultura post mortem, que procurava conservar testimonis gràfics o genuïns del difunt és ja també una deixalla definitiva del passat, una runa antropològica d’un món desaparegut que no tornarà, un us i un costum que  el nostre present rebutja amb èmfasi i menyspreu i que ha acabat essent completament estrany i aliè a la sensibilitat contemporània.

La nostra és una civilització utilitarista i eugenèsica que permet dir seriosament i sense embuts a una coneguda meva, una bona noia, que l’Estat, mitjançant la llei i el cos de funcionaris corresponent, hauria d’eliminar els vells de 90 anys perquè ja no fan ni pinten res en aquest món. Jo li pregunto en què es fonamenta per atorgar-se el dret a decidir sobre la vida dels altres. Em mira sorpresa per la pregunta que li acabo de fer com si fos la cosa més absurda que li han preguntat mai. No em respon, però em fa un gest estrany amb el cos que no sé traduir ni tampoc interpretar.

L’escriptura asèmica és una seudo escriptura que sense fer servir caràcters coneguts simula ser-ho, però que, com a mer fingiment, no comunica res. Els seus morfemes són únicament traços i gargots que formalment recorden els símbols d’una escriptura convencional i reglada i, en conseqüència, un significat objectivable que, en realitat, i com és evident en aquesta mena d’escriptura, no existeix .

És un recurs gràfic i artístic també que remet a una lògica prèvia al llenguatge, a un ordre i a una disposició del pensament no sistèmica ni racional encara que sí, per descomptat, física, mental, cerebral i emocional.  És una mena de gest en blanc i negre, un pas de ball sense música. És també una epifania, però, com la Setmana Santa i la vida, és una epifania asèmica, un cocodril al sostre de casa.

-------------------------------------------------

Diario de primavera (5)

Bailar sin música.

La obra de teatro de moda estos días en Barcelona es Llibert donde la trama quiere expresar la contradicción que para el autor es clara y notoria: que la ley permita aplicar la eutanasia a un gato pero no a un bebé que ha nacido con parálisis cerebral. En un momento de la obra la madre le dice llorando a su hijo que ha tenido mala suerte al no nacer gato.

Ha pasado Sant Jordi, queda ya lejos el Domingo de Ramos y el Lunes de Pascua, ahora estamos en plena primavera y dentro de cuatro días llegará el verano. La Semana Santa y su imaginario, el sistema de creencias y narraciones del que forma parte, se va desmenuzando, se está convirtiendo poco a poco en algo tan lejano, ajeno y desconocido como lo es la iconografía y la mitología del Paleolítico. Las conversaciones y charlas que de ella se derivaban, al igual que los granos de uva lo hacen de la cepa, se han acabado, este tipo de vendimia ha concluido casi definitivamente como si ya estuviéramos a finales de septiembre, a principios de otoño.

Ya he dicho más de una vez que nuestro padre nos llevaba a mí y a mi hermano a ver espectáculos de streaptease, quizás por eso siempre he tenido claro que contemplar a una chica guapa desnudarse sin ganas encima de una pequeña tarima mientras una hilera de hombres solos la contemplan sentados y en silencio, en unas incómodas sillas de madera mientras la música suena es, verdaderamente, una epifanía fúnebre. Ahora, en cambio, en este tipo de espectáculos eróticos se grita y se chilla y muchos y muchas se comportan de manera notoriamente chabacana.

Ayer, una amiga, mientras comentábamos las trifulcas de la herencia de Toni Catany, un excelente fotógrafo mallorquín fallecido recientemente, me hablaba también de la célebre y memorable versión del Don Juan de Molière que se representó el 23 de abril de 1982 en el Liceo de Barcelona por la Comédie Française, donde el papel protagonista lo interpretaba el famoso Josep Maria Flotats. Al final de la obra, Don Juan, solo, mayor y decrépito, se va desnudando poco a poco, se quita el enorme sombrero de plumas que lleva, la peluca, las pecas falsas, los zapatos, las medias, los ricos y ampulosos vestidos del siglo XVII y se queda cubierto únicamente con una camisola blanca de hilo delante del público, convertido ya en un despojo.

Cada época tiene unas costumbres sociales diferentes y su valor depende de la relación que nos permiten establecer o no con la realidad, de la manera en cómo nos la ocultan o nos la muestran. Se puede afirmar que la realidad es una cuestión relativa y es cierto, pero habrá que decir, también y a continuación, en relación a qué es relativa.

La cultura post mortem, que procuraba conservar testimonios gráficos o genuinos del difunto es ya también un desecho definitivo del pasado, una ruina antropológica de un mundo desaparecido que no volverá, un uso y una costumbre que nuestro presente rechaza con énfasis y menosprecio y que ha acabado siendo completamente extraño y ajeno a la sensibilidad contemporánea.

La nuestra es una civilización utilitarista y eugenésica que permite decir seriamente y sin rodeos a una conocida mía, una buena chica, que el Estado, mediante la ley y el cuerpo de funcionarios correspondiente, debería eliminar a los viejos de 90 años porque ya no hacen ni pintan nada en este mundo. Yo le pregunto en qué se fundamenta para otorgarse el derecho a decidir sobre la vida de los demás. Me mira sorprendida por la pregunta que le acabo de hacer como si fuera la cosa más absurda que le han preguntado nunca. No me responde, pero me hace un gesto extraño con el cuerpo que no sé traducir ni interpretar.

La escritura asèmica es una seudo escritura que sin usar caracteres conocidos simula serlo, pero que, como mero fingimiento, no comunica nada. Sus morfemas son únicamente trazos y garabatos que formalmente recuerdan los símbolos de una escritura convencional y reglada y, en consecuencia, un significado objetivable que, en realidad, y como es evidente en este tipo de escritura, no existe.

Es un recurso gráfico y artístico también que remite a una lógica previa al lenguaje, a un orden y a una disposición del pensamiento no sistémica ni racional aunque sí, por supuesto, física, mental, cerebral y emocional. Es una especie de gesto en blanco y negro, un paso de baile sin música. Es también una epifanía, pero, como la Semana Santa y la vida, es una epifanía asèmica, un cocodrilo en el techo de casa.