viernes, 3 de mayo de 2013

El Peletero/La rissaga (1)


Terrat d'una de les dues torres bessones de N.Y. fotografiat per l'Albert el 1980
______________________________________________________________

Hemeroteca pelletera.

La rissaga (1)

Un amiga menorquina em parlava l’altre dia de la rissaga, aquest estrany fenomen meteorològic que fa que les aigües marines es retirin com si Moisés les hagués apartat en nom de Déu per passar a l’altra riba sense tenir que mullar-se els peus.

D’això en diuen un meteotsunami i, segons sembla, succeeix, a més de Ciutadella a altres llocs del món, a l’Adriàtic, al Regne Unit, a Nagassaki i, fins i tot, a Chicago que no té mar, però si un llac immens.

La rissaga no és pas conseqüència ni d’un miracle ni de cap catàstrofe natural, terratrèmol o fenomen volcànic submarí, només és un canvi brusc i sobtat en la pressió atmosfèrica, és tan sols una qüestió meteorològica com, d’altre banda, deu passar sovint en els planetes que tenen atmosfera i en la vida de qualsevol persona normal que respiri pel nas i la pell, que, de cop i volta, es descomprimeix com un globus que es desinfla.

En el Periódico de Barcelona d’avui, dia 18 d’abril, Laura Freixas, al parlar del dret a l’avortament, cita el diari de Silvia Plath, ho fa per destacar que moltes dones, amb tot el seu dret, no volen ser mares, o no ho volen ser amb un determinat home, o tampoc en un precís moment. Aquest és el motiu de l’article, l’avortament, però a mi m’ha colpit la cita que fa del diari de la Plath:

"Horror davant la possibilitat d'estar embarassada. El soroll metàl·lic d'una porta després d'una altra que es tanquen violentament sobre els nostres caps... Ted sense feina, jo sense feina, l'allau de factures posant-nos en números vermells, i el pitjor de tot, odiant amb tota l'ànima l'intrús... 20 anys d'infelicitat, un fill creixent en el desamor... La necessitat de sacrificar-ho tot per guanyar diners acabaria amb mi, amb Ted, amb el nostre treball d'escriptors... quan, d'aquí a quatre anys, posem, podríem ser els millors pares inimaginables".

El dijous passat de fa una setmana vaig veure amb la Clara, l’amiga menorquina, l’obra de teatre “Bona gent” a l’escenari del Goya, a la Ronda de Sant Antoni. 

Malgrat que és una tragicomèdia --sense una mica de bon humor àcid seria irrepresentable-- i també una narració d’amistat, ens parla de cóm es pot arribar a sacrificar tot quan no es tenen diners, quan les factures impagades ens esclafen i com les situacions de necessitat poden acabar amb les persones i la seva dignitat, i dur-les a fer coses inimaginables, terribles, roïns i mesquines.
     
Els dos exemples que esmento podrien parlar de mi, fent de marit de la Plath o formant part d’aquest informe i ampli grup de persones que són “bona gent”, de les coses que he hagut de fer quan m’han faltat els diners per sobreviure, del pare que hagués pogut estar si hagués tingut aquella filla amb la dona de la meva vida, una filla que ni tant sols varem concebre.

Però avui no vull referir-me, exactament, a les meves factures pendents que són moltes, la majoria impagables, deutores i creditores, no vull esmentar per enèsima vegada la meva mudança, vull arriscar-me i escriure de política tot i que sempre que en parlo en surto molt malparat. Tant si ho faig de manera privada como si, sobre tot, expresso el meu parer polític en públic, en un blog, per exemple, rebo bufetades de totes bandes.
Així que, o bé em desdic i reculo o segueixo pel meu camí habitual: la tangent eufemística directa inversa i/o irònica, l’argumentació ionesca, descreguda i escèptica i l’humor surrealista i informàtic, és a dir, llançar la ma i amagar la pedra, que no el cap, sota l’ala.

Seguin l’estela del darrer post i d’en Patufet, vull citar tres articles periodístics de recent actualitat que expressen, amb més o menys encert, on hem estat, on som i on podem anar.

On hem estat?

El primer article el signa Javier Benegas a vozpopuli.com, i en ell, fent de Breadcrumb, ens explica com: "En aquests dies, en què molts lamenten la mort de la Margaret Thatcher, s'oblida que va ser durant el període que va de novembre de 1989 a març de 1993 quan la democràcia va ser desestimada en favor de polítiques utilitaristes que, transvestides de socialdemocràcia, prometien una prosperitat horitzontal”.

Per la meva banda jo no puc més que recordar de manera clara i nítida l’arribada de la esperança que va representar Gorbachov, la Glasnot i la Perestroika, la caiguda del mur i amb ell la del Imperi. Ho recordo molt bé per la banda que em tocava dels meus amics grecs i els seus afers a Moscou i com m’explicaven que qualsevol dia et podies trobar en que t’havien robat sencer l’ascensor de casa i que sense la màfia nohi havia manera de fer negocis a Rússia. Després o abans va esclatar Txernòbil i la pluja radioactiva ens va caure un dia a tots plegats al cap al sortir de prendre unes copes d’un Night Club de Thessaloniki  on es tocava el buzuqui i les nenes sortien a ballar despullades. Després va venir la guerra dels Balcans i tothom va quedar, aquesta vegada sí, en pilotes.

“També cal recordar, rememorant la desapareguda 'Dama de Ferro', allò de que "Europa mai serà com Amèrica. Perquè Europa és producte de la història i Amèrica és producte de la filosofia ". No obstant això, es podria dir que a Amèrica també li comença a pesar la Història.

  El mur de Berlín va caure, cert. Però els països desenvolupats, abstrets i fàcilment impressionables, van defugir la lluita i van acceptar anomenar als costums més atroços "multiculturalisme"; renunciar a la defensa dels drets individuals i a la igualtat davant la llei. En definitiva, abdicar dels seus principis ètics. Com a resultat d'aquella renúncia, les potències emergents d'avui disten molt de ser exemplars democràcies. I segons l'economia internacional es deteriora, el proteccionisme s'acreix i la inestabilitat s'agreuja, el 'socialpopulisme' s'obre pas. Per tractar de conjurar aquest perill, valgui el dit amb coneixement de causa per un altre personatge singular, Desmond Tutu, premi Nobel de la Pau en 1984: "No sóc pacifista, sóc un home de pau, una cosa molt diferent. Contra la tirania i la injustícia sempre cal combatre ".


------------------------------------------------------------------

Hemeroteca peletera.

La rissaga (1)

Un amiga menorquina me hablaba el otro día de la rissaga, ese extraño fenómeno meteorológico que hace que las aguas marinas se retiren como si Moisés las hubiera apartado en nombre de Dios para pasar a la otra orilla sin tener que mojarse los pies.

A esto le llaman un meteotsunami y, al parecer, sucede, además de en Ciutadella en otros lugares del mundo, en el Adriático, en el Reino Unido, en Nagassaki e, incluso, en Chicago que no tiene mar, pero si un lago inmenso.

La rissaga no es consecuencia ni de un milagro ni de ninguna catástrofe natural, terremoto o fenómeno volcánico submarino, sólo es un cambio brusco y repentino en la presión atmosférica, es solamente una cuestión meteorológica como, por otro lado, debe suceder a menudo en los planetas que tienen atmósfera y en la vida de cualquier persona normal que respire por la nariz y la piel, que, de repente, se descomprime como un globo que se deshincha.

En el Periódico de Barcelona de hoy, día 18 de abril, Laura Freixas, al hablar del derecho al aborto, cita el diario de Silvia Plath, lo hace para destacar que muchas mujeres, con todo su derecho, no quieren ser madres, o no lo quieren ser con un determinado hombre, o tampoco en un preciso momento. Este es el motivo del artículo, el aborto, pero a mí me ha impactado la cita que hace del diario de la Plath:

“Horror ante la posibilidad de estar embarazada. El ruido metálico de una puerta tras otra que se cierran violentamente sobre nuestras cabezas… Ted sin trabajo, yo sin trabajo, la avalancha de facturas poniéndonos en números rojos, y lo peor de todo, odiando con toda el alma al intruso… 20 años de infelicidad, un hijo creciendo en el desamor… La necesidad de sacrificarlo todo para ganar dinero acabaría conmigo, con Ted, con nuestro trabajo de escritores… cuando, dentro de cuatro años, pongamos, podríamos ser los mejores padres inimaginables”.

El jueves pasado hace una semana vi con Clara, la amiga menorquina, la obra de teatro "Bona gent" en el escenario del Goya, en la Ronda de San Antonio.

Aunque es una tragicomedia - sin un poco de buen humor ácido sería irrepresentable - y también una narración de amistad, nos habla de cómo se puede llegar a sacrificar todo cuando no se tiene dinero, cuando las facturas impagadas nos aplastan y como las situaciones de necesidad pueden acabar con las personas y su dignidad, y llevarlas a hacer cosas inimaginables, terribles, malas y mezquinas.
      
Los dos ejemplos que menciono podrían hablar de mí, haciendo de marido de la Plath o formando parte de este informe y amplio grupo de personas que son "buena gente", de las cosas que he tenido que hacer cuando me ha faltado dinero para sobrevivir, del padre que hubiera podido ser si hubiera tenido esa hija con la mujer de mi vida, una hija que ni siquiera pudimos concebir.

Pero hoy no quiero referirme, exactamente, a mis facturas pendientes que son muchas, la mayoría impagables, deudoras y acreedoras, no quiero nombrar por enésima vez mi mudanza, quiero arriesgarme y escribir de política aunque siempre que hablo de política salgo muy mal parado. Igual si lo hago de manera privada como si, sobre todo, expreso mi opinión política en público, en un blog, por ejemplo, recibo bofetadas de todos lados.

Así que, o bien me desdigo y reculo o sigo por mi camino habitual: la tangente eufemística directa inversa y/o irónica, la argumentación ionesca, descreída y escéptica y el humor surrealista e informático, es decir, lanzar la mano y esconder la piedra, que no la cabeza, bajo el ala.

Siguiendo la estela del último post y de Pulgarcito, quiero citar tres artículos periodísticos de reciente actualidad que expresan, con más o menos acierto, donde hemos estado, dónde estamos y dónde podemos ir.

¿Donde hemos estado?

El primer artículo lo firma Javier Benegas en vozpopuli.com, y en él, haciendo de Breadcrumb, nos explica como: “En estos días, en los que muchos lamentan la muerte de Margaret Thatcher, se olvida que fue durante el periodo que va de noviembre de 1989 a marzo de 1993 cuando la democracia fue desestimada en favor de políticas utilitaristas que, travestidas de socialdemocracia, prometían una prosperidad horizontal”.

Por mi parte no puedo más que recordar de manera clara y nítida la llegada de la esperanza que representó Gorbachov, la Glasnot y la Perestroika, la caída del muro y con él la del Imperio. Lo recuerdo muy bien por mis amigos griegos y sus asuntos en Moscú y como me contaban que cualquier día te podías encontrar que te habían robado entero el ascensor de casa y que sin la mafia no había manerta de hacer negocios en Rusia. Después o antes estalló Chernóbil y la lluvia radiactiva nos cayó un día a todos en la cabeza al salir de tomar unas copas de un Night Club en Thessaloniki donde se tocaba el buzuqui y las niñas salían a bailar desnudas. Después vino la guerra de los Balcanes y todo el mundo quedó, esta vez sí, en pelotas.

“También cabe recordar, rememorando a la desaparecida ‘Dama de Hierro’, aquello de que “Europa nunca será como América. Porque Europa es producto de la historia y América es producto de la filosofía”. Sin embargo, diríase que a América también le empieza a pesar la Historia.

 El muro de Berlín cayó, cierto. Pero los países desarrollados, ensimismados y fácilmente impresionables, rehuyeron la lucha y aceptaron llamar a las costumbres más atroces “multiculturalismo”; renunciaron a la defensa de los derechos individuales y a la igualdad ante la ley. En definitiva, abdicaron de sus principios éticos. Como resultado de aquella renuncia, las potencias emergentes de hoy distan mucho de ser ejemplares democracias. Y según la economía internacional se deteriora, el proteccionismo se acrecienta y la inestabilidad se agrava, el ‘socialpopulismo’ se abre paso. Para tratar de conjurar ese peligro, valga lo dicho con conocimiento de causa por otro personaje singular, Desmond Tutu, Premio Nobel de la Paz en 1984: “No soy pacifista, soy un hombre de paz, algo muy distinto. Contra la tiranía y la injusticia siempre hay que combatir”.