jueves, 1 de mayo de 2014

Un cocodril al sostre.


La meva sargantana acabada de  morir
---------------------------------------------------------------------

Diari de primavera (6)

Un cocodril al sostre.

A casa meva no hi viuen animals excepte jo, però l’altre dia em vaig trobar un cocodril al sostre del rebedor, allí s’ha quedat. Antigament tenia allotjada a la botiga una sargantana, un petit drac de Barcelona que em feia companyia i amb el que conversava igual que ho faig amb la paret o amb mi mateix, bé, no exactament igual, quan se m’acostava havia d’anar en compte en no trepitjar-la. La paret, en canvi, és més robusta i tranquil·la,  sempre roman al seu lloc, quieta,  i sembla ser que no hi ha perill que la trepitgi ningú.

L’altre dia li vaig dir per mail a una amiga a qui regalava cada Sant Jordi una rosa virtual que em disculpés perquè enguany no ho pensava fer, que era un any especial i que no estava per regalar roses. No li vaig dir tota la veritat perquè sí vaig comprar quatre roses per a regalar, tres eren, com faig sempre, per a la meva mare morta fa sis anys, una d’elles de part meva, una altra de part del meu germà i la tercera de part del pare també traspassat dos mesos abans que ella. La quarta rosa era per la QK, la meva xicota que va morir el darrer gener i a la que cada dia trobo més a faltar. Les hi vaig comprar a una jove parella de gitanos que tenien una paradeta al carrer, ell, al veure’m mirar-les, em va preguntar somrient:

-          En vol una, senyor?,
-          No, li vaig respondre, en vull quatre!
-          Deuen ser per a quatre preciositats, oi?, va afegir ell.
-          I tant que sí, així és!!, vaig contestar.
-          Doncs que Déu el beneeixi, em va dir al  acomiadar-me.

La tradició de Sant Jordi no especifica si el destinatari de les nostres roses han de ser vius, morts o tant se val. Segur que la Constitució espanyola, tan precisa i primmirada en tot, deu tenir un article o disposició transaccional que ho especifica de manera clara i rotunda. Li escriuré una carta a la senyora Rosa Díez o a la Vicepresidenta del Govern espanyol, la Soraya Sáenz de Santamaria, per a que m’informin, elles en saben més que el propi Tribunal Constitucional.

Pensant amb aquestes dues senyores se m’acut que els cocodrils ja vivien a la terra quan ho feien els dinosaures, igual que els taurons, les tortugues, els mateixos advocats de l’Estat i una mena de ratolins marsupials que van donar lloc al que ara som els humans i, per exemple, els elefants també . D’altra banda, els telescopis especialitzats no paren de buscar planetes fora del sistema solar cercant candidats a  planetes habitables. N’han trobat un munt, però cap d’ells sembla ser apte per a la vida; quan no és per una cosa ho és per una altra, quan no és una ceba és un all, o massa a prop o massa lluny de la seva estrella, o massa gros o massa petit. Però el gran darrer descobriment científic ha estat aconseguir la prova de la fase inflacionària dels primers instants de l’univers, fase que dona lloc, a persones poc formades en els misteris de la física quàntica, o que busquen maliciosament només vendre llibres sensacionalistes, a interpretar malament les dades i a elaborar teories estrambòtiques com ho és la dels universos múltiples i infinits, gairebé  igual com el que dèiem un dia fent broma, que tot és escrit en la seqüència infinita del nombre pi.

La teoria inflacionària em fa pensar en l’Efecte Mateu que diu que qui té molt s’ho quedarà tot i que qui té poc acabarà no tenint res. És una mena d’efecte hivernacle progressiu, infernal com el de Venus, una variant tràgica de l’Efecte papallona anomenat Efecte esternut que exemplifica de manera molt visual i sonora que un minúscul fenomen local pot arribar a tenir dimensions còsmiques, d’un xiulet pot sorgir una tempesta infausta.  El que no sé encara és si el cocodril que ha aparegut al sostre del rebedor de casa meva és el xiulet o ja sóc en plena tempesta.

-----------------------------------------------------------

Diario de primavera (6 )

Un cocodrilo en el techo.

En mi casa no viven animales excepto yo, pero el otro día me encontré un cocodrilo en el techo del recibidor, allí se ha quedado. Antiguamente tenía alojada en la tienda a una lagartija, un pequeño dragón de Barcelona que me hacía compañía y con el que conversaba igual que lo hago con la pared o conmigo mismo, bueno, no exactamente igual, cuando se me acercaba debía tener cuidado en no pisarla. La pared, en cambio, es más robusta y tranquila, siempre permanece en su lugar, quieta, y no hay peligro que nadie la pise.

El otro día le dije por mail a una amiga a la que regalaba cada Sant Jordi una rosa virtual que me disculpara porque este año no lo pensaba hacer, que era un año especial y que no estaba yo para regalar rosas. Pero no le dije toda la verdad porque sí compré cuatro rosas para regalar, tres eran, como hago siempre, para mi madre muerta hace seis años, una de ellas de mi parte, otra de parte de mi hermano y la tercera de parte de papá también fallecido dos meses antes que ella. La cuarta rosa era para QK, mi novia que murió el pasado enero y a la que cada día encuentro más a faltar. Las compré a una joven pareja de gitanos que tenían un puesto en la calle, él, al verme mirarlas, me preguntó sonriente:

-          ¿Quiere una, caballero?,
-          No, le respondí, ¡quiero cuatro!
-          Deben de ser para cuatro preciosidades, ¿verdad?
-          ¡Por supuesto, así es!, contesté yo.
-          Pues que Dios le bendiga, añadió al despedirme.

La tradición de Sant Jordi no especifica si el destinatario de nuestras rosas debe de estar vivo, muerto o no importa. Seguro que la Constitución española, tan precisa y cuidadosa en todo, ha de tener un artículo o disposición transaccional que lo especifica de manera clara y rotunda. Le escribiré una carta a la señora Rosa Díez o a la Vicepresidenta del Gobierno español, Soraya Sáenz de Santamaría, para que me informen, ellas saben más que el propio Tribunal Constitucional.

Pensando en estas dos señoras se me ocurre que los cocodrilos ya vivían en la tierra cuando lo hacían los dinosaurios, al igual que los tiburones, las tortugas, los mismos abogados del Estado y una especie de ratones marsupiales que dieron lugar a lo que ahora somos los humanos y, por ejemplo, los elefantes también. Por otra parte, los telescopios especializados no paran de escudriñar el cosmos fuera del sistema solar buscando descubrir planetas y, si es posible, habitables. Han encontrado un montón, pero ninguno de ellos parece ser apto para la vida; cuando no es por una cosa lo es por otra, cuando no es una cebolla es un ajo, o demasiado cerca o demasiado lejos de su estrella, o demasiado grande o demasiado pequeño. Pero el gran y último descubrimiento científico ha sido conseguir la prueba de la fase inflacionaria de los primeros instantes del universo, fase que da lugar, en personas poco formadas en los misterios de la física cuántica, o que buscan maliciosamente sólo vender libros sensacionalistas, a interpretar mal los datos y a elaborar teorías estrambóticas como es la de los universos múltiples e infinitos, casi igual como lo que decíamos un día bromeando, que todo está escrito en la secuencia infinita del número pi.

La teoría inflacionaria me hace pensar en el Efecto Mateo que dice que quien tiene mucho se lo quedará todo y que quien tiene poco acabará no teniendo nada. Es una especie de Efecto Invernadero progresivo e infernal como el de Venus, una variante trágica del Efecto Mariposa llamado Efecto Estornudo que ejemplifica de manera muy visual y sonora que un minúsculo fenómeno local puede llegar a tener dimensiones cósmicas, de un simple silbido puede surgir una tormenta aciaga. Lo que no sé todavía es si el cocodrilo que ha aparecido en el techo del recibidor de mi casa es el silbido o ya estoy en plena tormenta.