domingo, 3 de enero de 2016

La democràcia, Churchill, Van Gaal i la tieta Encarna.


Timbuktu // Abderrahmane Sissako, 2014

Diari d’hivern (4)

La democràcia, Churchill, Van Gaal i la tieta Encarna.

En un article aparegut fa uns dies a la secció d’esports del País, John Carlin parlava de Louis Van Gaal, el que ha estat entrenador de clubs de futbol tan importants com l’Ajax d’Amsterdam, el Barça, el Bayern de Munich i que ara ho és del Manchester United.

El seu text l’encapçala una cita de Winston Churchill on el descendent del 1r Duc de Marlborough afirmava que “El millor argument contra la democràcia és una conversa de cinc minuts amb el votant mitjà”.

Després de llegir amb atenció tota la crònica esportiva que esmento, he de confessar que no he sabut trobar la raó d’incloure aquesta cita, i no l’he sabut trobar perquè no sé veure cap relació entre el que va dir el famós polític anglès i el que escriu John Carlin de Louis Van Gaal, i que es pot resumir amb facilitat dient suscintament que el considera un entrenador mediocre, sobrevalorat, però alhora una excepcional persona, el millor veí que es pot tenir, un rondinaire romàntic i un gran tipus que el no saber mentir, com sembla que no sap, el converteix en un pèssim relacions públiques.

No puc afirmar, perquè no vaig tenir mai la sort de conversar amb ell ni cinc minuts, que Winston Churchill es considerés a sí mateix un d’aquests votants mitjans que segons el seu parer ofereixen el millor argument contra la democràcia en una conversa de curta durada.

Ignoro també si John Carlin sí se’n considera, no m’ha quedat gens clar després de llegir-lo, com tampoc si considera que qui ho és, qui representa a aquest votant mitjà, és Louis Van Gaal i d’aquí la raó de la cita. Em pregunto retòricament si ser un entrenador mediocre que ha treballat pels millors clubs d’Europa i alhora una bona persona et fa ser un votant mitjà. Què significa ser un votant mitjà?

La resposta sincera, i retòrica també, és que no en tinc ni idea, en qualsevol cas, després dels múltiples àpats i alcohol d’aquestes festes, sí que em trobo en condicions d’afirmar, sense por d’equivocar-me gaire, que gairebé tothom considera que els altres, amb bona o mala fe, s’equivoquen al votar coses diferents a les seves, i que si fos per ells només votarien els quatre que quedarien després d’una estricta selecció prèvia que ells mateixos efectuarien i controlarien per evitar errors posteriors en la distribució d’escons i càrrecs. 

Els primers de la llista que vetarien en aquesta tria els meus companys de dinars i sopars nadalencs serien els que són, o es troben, com la meva tieta Encarna, que amb 96 anys ja està completament senil iniciant un pròxim Alzheimer, però que malgrat tot continuen tossudament volent dipositar el seu vot a l’urna en cada un dels comicis electorals.

Què vota la tieta Encarna?, ho sap ella mateixa?, n’és conscient? És el resultat d’un càlcul racional de conviccions, sentiments i interessos? Ho ignoro, i ho ignoro perquè el vot és secret i mai li he preguntat i mai ho faré, i no ho faré encara que les converses que ara tinc amb ella no duren ni cinc minuts perquè malgrat que té una memòria excel·lent, és curta de vista i està sorda com una tàpia, també pot presumir d’una amnèsia molt millor que la meva, i desconec si tal circumstància la converteix en una votant mitjana que pregona el millor argument en contra de la democràcia o tot el contrari, és un magnífic i extraordinari exemple del que significa veritablement la democràcia. Sigui com sigui la tieta Encarna sempre ha estat una bona futbolera, tot i que ara confon el Messi amb el Kubala.

-------------------------------------------

Diario de invierno (4)

La democracia, Churchill, Van Gaal y la tía Encarna.

En un artículo aparecido hace unos días en la sección de deportes del País, John Carlin hablaba de Louis Van Gaal, el que ha sido entrenador de clubes de fútbol tan importantes como el Ajax de Amsterdam, el Barcelona, ​​el Bayern de Munich y que ahora lo es del Manchester United.

Su texto lo encabeza una cita de Winston Churchill donde el descendiente del 1er Duque de Marlborough afirmaba que "el mejor argumento contra la democracia es una conversación de cinco minutos con el votante medio".

Después de leer con atención toda la crónica deportiva que menciono, debo confesar que no he sabido encontrar la razón de incluir esta cita, y no la he sabido encontrar porque no sé ver ninguna relación entre lo que dijo el famoso político inglés y lo que escribe John Carlin de Louis Van Gaal, y que se puede resumir con facilidad diciendo sucintamente que lo considera un entrenador mediocre, sobrevalorado, pero a la vez una excepcional persona, el mejor vecino que se puede tener, un gruñón romántico y un gran tipo que el no saber mentir, como parece que no sabe, lo convierte en un pésimo relaciones públicas.

No puedo afirmar, porque no tuve nunca la suerte de conversar con él ni cinco minutos, que Winston Churchill se considerara a sí mismo uno de estos votantes medios que a su juicio ofrecen el mejor argumento contra la democracia en una conversación de corta duración.

Ignoro también si John Carlin sí se considera uno de ellos, no me ha quedado nada claro después de leerlo, como tampoco si considera que quien lo es, quien representa a este votante medio, es Louis Van Gaal y de ahí la razón de la cita. Me pregunto retóricamente si ser un entrenador mediocre que ha trabajado para los mejores clubes de Europa y al mismo tiempo una buena persona te hace ser un votante medio. ¿Qué significa ser un votante medio?

La respuesta sincera, y retórica también, es que no tengo ni idea, en cualquier caso, después de las múltiples comidas y alcohol de estas fiestas, sí me encuentro en condiciones de afirmar, sin temor a equivocarme mucho, que casi todo el mundo considera que los demás, con buena o mala fe, se equivocan al votar cosas diferentes a las suyas, y que si fuera por ellos sólo votarían los cuatro que quedarían después de una estricta selección previa que ellos mismos efectuarían y controlarían para evitar errores posteriores en la distribución de escaños y cargos.

Los primeros de la lista que vetarían en esta selección mis compañeros de comidas y cenas navideñas serían los que son, o se encuentran, como mi tía Encarna, que con 96 años ya está completamente senil iniciando un próximo Alzheimer, pero que a pesar de todo siguen tercamente queriendo depositar su voto en la urna en cada uno de los comicios electorales.

¿Qué vota la tía Encarna?, ¿lo sabe ella misma?, ¿es consciente? ¿Es el resultado de un cálculo racional de convicciones, sentimientos e intereses? Lo ignoro, y lo ignoro porque el voto es secreto y nunca se lo he preguntado y nunca lo haré, y no lo haré aunque las conversaciones que ahora tengo con ella no duran ni cinco minutos porque a pesar de que tiene una memoria excelente, es corta de vista y está sorda como una tapia, también puede presumir de una amnesia mucho mejor que la mía, y desconozco si tal circunstancia la convierte en una votante media que pregona el mejor argumento en contra de la democracia o todo lo contrario, es un magnífico y extraordinario ejemplo de lo que significa verdaderamente la democracia. Sea como sea la tía Encarna siempre ha sido una buena futbolera, aunque ahora confunde a Messi con Kubala.