domingo, 29 de noviembre de 2015

Qui és aquest gos?


Diari de tardor (18)

Qui és aquest gos?

Acabo de veure a tot un equip d’escombriaires passar per davant de la meva botiga; una colla de sis nois molt joves, en aquest cas cap noia, amb escombres, aspiradores, bufadores, carrets, raspalls, i un camió a pas de tortuga recollint-ho tot. Tenien més o menys uns vint anys i feien la seva feina amb professionalitat i absoluta concentració. Al veure’ls treballar vestits amb el seu uniforma verd i groc he pensat en les seves novies que han d’estar i deuen d'estar molt enamorades, i també que si jo fos noia heterosexual o gai m’enamoraria perdudament d’un d’aquests nois, un enamorament dels d’abans, per a tota la vida, i que passejaria penjada del braç del meu xicot cofoia i orgullosa d’ell i de mi per haver-lo triat.

I com que una cosa porta a l’altre m’ha vingut el cap el que ahir li vaig llegir a Palinuro que deia que només a Catalunya està havent un debat polític de debò a diferència d’Espanya que encara estan amb les seves coses velles de sempre. Crec que no té raó del tot, però sí que penso que ara la gent a Catalunya està molt esvarada perquè encara no s’ha format el govern de la Generalitat, sense adonar-se que a Bèlgica, no fa pas gaire, es van trobar tot un any amb un govern en funcions mentre els seus partits negociaven no sé què. Els belgues, segons expliquen ells mateixos, van quedar molt satisfets de l’experiència de viure sense govern i que a punt van estar de jubilar anticipadament als seus polítics perquè va quedar demostrat que no servien de res o, al menys, no servien de gran cosa. A Catalunya qui decideix què, com, quan i quant es paguen les coses ja no som pas nosaltres així que, per a què dimonis necessitem un govern?

Darrerament em surt la vena àcrata característica dels catalans i dels andalusos. Tothom sap, ho hauria de saber, que Catalunya i Andalusia  són les dues úniques regions a Europa que han tingut forces anarquistes importants i influents al llarg de la seva història . Però ara a Espanya, i a Europa també, estan descobrint a les CUP. Els espanyols pensaven que el seu moviment del 15M era una novetat quan aquí les CUP, per bé o per mal, ja fa molts anys que treballen a peu de carrer fent la feina dura, escombrant la brossa que se acumula i no sortint ni una sola vegada a la televisió com no han parat de fer els senyors de Podemos y Ciudadanos. Les CUP, per bé o per mal, estan fets de veritable pedra picada, són genuïnes, són úniques, són autèntiques i són de debò com la Verge de Montserrat i els seus famosos aromes.

Però qui recony són les CUP? Les CUP són els hereus de la FAI i del POUM dels anys 30 del segle passat i de la guerra civil espanyola i de la mini guerra civil catalana que hi va haver en els famosos fets de Maig del 37, i que tan bé va relatar en Georges Orwell en el seu Homage to Catalonia que d’homenatge i de Catalunya en tenia ben poc.  Aquells nois pensaven que l’única manera de guanyar la guerra era fent la revolució, gran idea digna dels millors campions, idea que només no va aconseguir guanyar la guerra, si no que tampoc va assolir fer cap punyetera revolució, però sí, dit amb tot el meu respecte, que de retruc va ajudar estúpidament a tenir quaranta magnífics anys de franquisme.

Passat el temps i les dècades molts pensem que aquests nois no han evolucionat gaire ni han après dels errors, en benefici d’una, segons ells mateixos afirmen orgullosos, sagrada coherència, creient, en conseqüència, que l’única manera de aconseguir la independència per a Catalunya és fent la revolució. El resultat serà, dit també amb tot el meu respecte, com quan la guerra, que no tindrem ni una cosa ni l’altre i sí quaranta anys més d’aquest neofranquisme molt ben representat pels seus hereus que ara van en corbata o amb cua de cavall i surten a la tele. És curiosa i gairebé sarcàstica la repetició dels cognoms, Iglesias i Ribera, la realitat sempre supera la ficció.

Però la qüestió no és pas qui cony són les CUP si no qui punyetes és aquesta mena de miniatura de gos de la fotografia que encapçala el meu post. Qui, doncs, és aquest gos? Aquest gos sóc jo, és el meu aspecte amagat que té aquesta fesomia canina malgrat la meva aparença visible de Bufalo Bill.

---------------------------------------

Diario de otoño (18)

¿Quién es este perro?

Acabo de ver a todo un equipo de barrenderos pasar por delante de mi tienda; un grupo de seis chicos muy jóvenes, en este caso ninguna chica, con escobas, aspiradoras, sopladoras, carritos, cepillos, y un camión a paso de tortuga recogiéndolo todo. Tenían más o menos unos veinte años y hacían su trabajo con profesionalidad y absoluta concentración. Al verlos trabajar vestidos con su uniforme verde y amarillo he pensado en sus novias que han de estar y deben de estar muy enamoradas, y también que si yo fuera chica heterosexual o gay me enamoraría perdidamente de uno de estos muchachos, un enamoramiento de los de antes, para toda la vida, y que pasearía colgada del brazo de mi novio satisfecha y orgullosa de él y de mí por haberlo elegido.

Y como una cosa lleva a la otra me ha venido la cabeza lo que ayer le leí a Palinuro que decía que sólo en Cataluña está habiendo un debate político serio a diferencia de España que aún está con sus cosas viejas de siempre. Creo que no tiene razón del todo, pero sí pienso que ahora la gente en Cataluña está muy nerviosa porque aún no se ha formado el gobierno de la Generalitat, sin darse cuenta que en Bélgica, no hace mucho, se encontraron todo un año con un gobierno en funciones mientras sus partidos negociaban no sé qué. Los belgas, según explican ellos mismos, quedaron muy satisfechos de la experiencia de vivir sin gobierno y que a punto estuvieron de jubilar anticipadamente a sus políticos porque quedó demostrado que no servían de nada o, al menos, no servían de gran cosa. En Cataluña quien decide qué, cómo, cuándo y cuánto se pagan las cosas ya no somos nosotros así que, ¿para qué demonios necesitamos un gobierno?

Últimamente me sale la vena ácrata característica de los catalanes y los andaluces. Todo el mundo sabe, o debería saber, que Cataluña y Andalucía son las dos únicas regiones de Europa que han tenido fuerzas anarquistas importantes e influyentes a lo largo de su historia. Pero ahora en España, y en Europa también, están descubriendo las CUP. Los españoles pensaban que su movimiento del 15M era una novedad cuando aquí las CUP, para bien o para mal, ya hace muchos años que trabajan a pie de calle haciendo el trabajo duro, barriendo la basura que se acumula y no saliendo ni una sola vez en la televisión como no han parado de hacer los señores de Podemos y Ciudadanos. Las CUP, para bien o para mal, están hechos de verdadera piedra picada, son genuinas, son únicas, son auténticas y son de verdad como la Virgen de Montserrat y sus famosos aromas.

¿Pero quién diablos son las CUP? Las CUP son los herederos de la FAI y del POUM de los años 30 del siglo pasado y de la guerra civil española y de la mini guerra civil catalana que hubo durante los famosos hechos de Mayo del 37, y que tan bien relató Georges Orwell en su Homage to Catalonia que de homenaje y de Cataluña tenía muy poco. Aquellos chicos pensaban que la única manera de ganar la guerra era haciendo la revolución, gran idea digna de los mejores campeones, idea que sólo no consiguió ganar la guerra, sino que tampoco logró hacer ninguna puñetera revolución, pero sí, dicho con todos mis respetos, de rebote ayudó estúpidamente a tener cuarenta magníficos años de franquismo.

Pasado el tiempo y las décadas muchos pensamos que estos chicos no han evolucionado demasiado ni han aprendido de los errores, en beneficio de una, según ellos mismos afirman orgullosos, sagrada coherencia, creyendo, en consecuencia, que la única manera de conseguir la independencia para Cataluña es haciendo la revolución. El resultado será, dicho también con todos mis respetos, como cuando la guerra, que no tendremos ni lo uno ni lo otro y sí cuarenta años más de este neofranquismo muy bien representado por sus herederos que ahora van en corbata o con cola de caballo y salen en la tele. Es curiosa y casi sarcástica la repetición de los apellidos, Iglesias y Ribera, la realidad siempre supera la ficción.

Pero la cuestión no es quién coño son las CUP si no quién puñetas es esta especie de perro de la fotografía que encabeza mi post. ¿Quién, pues, es este perro? Este perro soy yo, es mi aspecto escondido que tiene esa fisonomía canina a pesar de mi apariencia visible de Bufalo Bill.