domingo, 11 de septiembre de 2016

L’11 de setembre o mentre sonen les gralles.


Quatre de nou amb folre i pilar de la Colla Vella al Firagost 2016


Diari d’estiu (15)

L’11 de setembre o mentre sonen les gralles.

El món de les festes i costums populars arreu és extensíssim, inabastable, tant com el món en sí. Tot i que prenen sempre formes similars en el fons, són alhora diferents en la forma, en alguns cassos molt assenyalats, però, no res d’ells s’assembla a la resta.

Hi ha ciutats que celebren especialment i amb molt d’èmfasi el Carnestoltes, organitzen concursos de disfresses i rues pels carrers ballant sense parar dies i nits que semblen no acabar-se mai. Tot Sants és famós a Mèxic i la seva fantàstica cultura de la mort, i a Espanya ho són les “corrides” de toros, ho són a Espanya, al sud de França i a alguns països americans també. En molts llocs, quan es mata el porc es fa festa grossa on hi participa tothom, grans i petits, amb una alegria manifesta malgrat els crits espaordits de la bèstia. D’altres, en canvi, caminen en silenci damunt de brases sense cremar-se les plantes dels peus. I alguns rememoren a Crist fent-se crucificar com ell per perdonar-se els pecats.

Algunes ciutats s’omplen de flors i d’altres de tomàquets. També trobem qui prefereix ser empaitat pels carrers per toros braus que els poden matar mentre una multitud els observa des de la barrera. També hi ha qui es castiga fins a fer-se sang, amb fuets, o arrossegant cadenes en processions religioses, tant en el món cristià com en el musulmà. Altres celebren la fi del seu esclavatge, i d’altres la seva revolució. Uns quants prefereixen tallar troncs o aixecar pedres esfèriques molt pesades quantes més vegades millor.

A la nostra veïna Espanya també trobem qui organitza fires primaverals i romeries dedicades a verges que ostenten noms tan bonics com el de la Blanca Paloma. Qui organitza curses de cavalls o construeix ninots i després els crema, qui escenifica betlems, la Passió de Crist, o el famós i antiquíssim Misteri d’Eltx on es representa dramàticament l’ Assumpció, la Mort i la Coronació de la Mare de Déu.  O també les disputes entre moros i cristians. A l’octubre els alemanys celebren no sé què bevent cervesa. Els xinesos el nou any quan toca, alguns el naixement o la mort del seu déu o profeta. També hi ha qui simplement balla, canta o interpreta música en bandes populars. O festeja l’aniversari del seu rei o reina amb desfilades militars.

Els catalans fem una mica de tot, però demà celebrarem una derrota militar que es va convertir, com totes, en una enorme derrota política. Per què?, no ho explicaré pas aquí, qui encara no sap el perquè no es mereix que se li expliqui.

Cada una d’aquestes expressions populars expressa un tarannà de família, no és el mateix ballar una samba que ferir-se amb un fuet de puntes d’acer. No és el mateix cremar ninots satírics que caminar sobre brases. No és el mateix omplir una ciutat de flors i fer amb elles catifes pels carrers que deixar que t’empaiti un toro. No és el mateix una desfilada militar que representar una batalla entre moros i cristians i contemplar al vespre focs artificials al cel. No és el mateix ballar un tango que una sardana, per a bé o per a mal, no, no és pas el mateix.

Tampoc és el mateix tallar troncs que aixecar torres humanes que, vulguis que no, són més les que fan llenya que les que acaben sent carregades amb èxit per l’anxaneta. En aquest anhel d’anar sempre més amunt i, en conseqüència, més lluny, com si fóssim els tripulants de la nau Enterprise d’Star Trek mentre sonen les gralles, es troba la clau de l’onze de setembre.

Segurament tot ens hauria anat millor si  haguéssim decidit agafar una destral per tallar troncs, però als catalans ens perd l’estètica, per això sabem, i ho sabem bé, que no hi ha res com tornar a començar després d’haver caigut.

------------------------------------------

Diario de verano (15)

El 11 de septiembre o mientras suenan las gralles.

El mundo de las fiestas y costumbres populares en todas partes es extensísimo, inabarcable, tanto como el mundo en sí. Aunque toman siempre formas similares en el fondo, son a la vez diferentes en la forma, en algunos casos muy señalados, sin embargo, nada de ellos se parece al resto.

Hay ciudades que celebran especialmente y con mucho énfasis el Carnaval, organizan concursos de disfraces y desfiles por las calles bailando sin parar días y noches que parecen no acabarse nunca. El día de Todos los Santos es famoso en México y su fantástica cultura de la muerte, y en España lo son sus "corridas" de toros, lo son en España, el sur de Francia y en algunos países americanos también. En muchos lugares, cuando se mata al cerdo se hace una gran fiesta donde participa todo el mundo, mayores y pequeños, con una alegría manifiesta a pesar de los gritos despavoridos de la bestia. Otros, en cambio, caminan en silencio sobre brasas sin quemarse las plantas de los pies. Y algunos rememoran a Cristo haciéndose crucificar como él para perdonarse los pecados.

Algunas ciudades se llenan de flores y otras de tomates. También encontramos quien prefiere ser perseguido por toros bravos que los pueden matar mientras una multitud los observa desde la barrera. También hay quien se castiga hasta sangrar, con látigos, o arrastrando cadenas en procesiones religiosas, tanto en el mundo cristiano como en el musulmán. Otros celebran el fin de su esclavitud, y otros su revolución. Algunos prefieren cortar troncos o levantar piedras esféricas muy pesadas cuantas más veces mejor.

En nuestra vecina España también encontramos quien organiza ferias primaverales y romerías dedicadas a vírgenes que ostentan nombres tan bonitos como el de la Blanca Paloma. Quien organiza carreras de caballos o construye ninots y después los quema, quien escenifica belenes, la Pasión de Cristo, o el famoso y antiquísimo Misterio de Elche donde se representa dramáticamente la Asunción, la Muerte y la Coronación de la Virgen. O también las disputas entre moros y cristianos. En octubre los alemanes celebran no sé qué bebiendo cerveza. Los chinos el nuevo año cuando toca, algunos el nacimiento o la muerte de su dios o profeta. También hay quien simplemente baila, canta o interpreta música en bandas populares. O festeja el cumpleaños de su rey o reina con desfiles militares.

Los catalanes hacemos un poco de todo, pero mañana celebraremos una derrota militar que se convirtió, como todas, en una enorme derrota política. ¿Por qué?, no lo explicaré aquí, quien todavía no lo sabe no merece que se lo explique.

Cada una de estas expresiones populares expresa un talante de familia, no es lo mismo bailar una samba que herirse con un látigo de puntas de acero. No es lo mismo quemar ninots satíricos que caminar sobre brasas. No es lo mismo llenar una ciudad de flores y hacer con ellas alfombras para las calles que dejar que te persiga un toro. No es lo mismo un desfile militar que representar una batalla entre moros y cristianos y contemplar por la noche fuegos artificiales en el cielo. No es lo mismo bailar un tango que una sardana, para bien o para mal, no, no es lo mismo.

Tampoco es lo mismo cortar troncos que levantar torres humanas que, quieras que no, son más las que se caen que las que acaban siendo cargadas con éxito por la anxaneta. En este anhelo de ir siempre más arriba y, en consecuencia, más lejos, como si fuéramos los tripulantes de la nave Enterprise de Star Trek mientras suenan las gralles, se encuentra la clave del once de septiembre.

Seguramente todo nos habría ido mejor si hubiéramos decidido coger un hacha para cortar troncos, pero a los catalanes nos pierde la estética, por eso sabemos, y lo sabemos bien, que no hay nada como volver a empezar después de haber caído.