domingo, 5 de enero de 2014

El Peletero / L'interval


Diari d’hivern (3)

L’ interval.

Un ofici molt valorat, però arriscat, al llarg de la història, ha estat el de profeta, el d’endeví o, simplement, el que fa pronòstics basant-se en el càlcul de probabilitats o en la mera intuïció. Habitualment, la tradició occidental prescriu que s’han de d’estripar aus de corral, pollastres  o coloms, extreure’ls-hi els paps i les vísceres per examinar-les i deduir del seu estat, olor i color, el futur. Però aquest és, indubtablement,  un sistema ja en desús i molt poc utilitzat en l’actualitat per tota la brutícia i la sangada que genera, és, certament, un fàstic i una porqueria d’una violència estètica que no està en sintonia amb l’esperit dels temps, tan puritans i figa flors a l’hora de fer servir els ganivets, per, al final, errar de manera absoluta en gairebé el 100% dels pronòstics. No surt pas a compte, massa soroll per a no res.

Diuen també que el vol de les aus senyala la propensió del present cap a un determinat futur, un camí que queda dibuixat al cel entre el núvols i el bategar de les ales dels ocells en formació o en solitari. Tan important és una bandada de cigonyes com un àguila misantropa, esquerpa i caçadora.

Tota la física actual és fonamentalment probabilística i els conceptes bàsics d’amplitud de probabilitat son funcions complexes que pretenen descriure estats difusos que es relacionen directament amb els conceptes moderns d’incertesa. La nostra visió d’agulla o panoràmica és un vidre entelat, una boira.

L’altre dia parlava de l’hivern i del nou any que comença i deia que se n’inicia un de veritablement incert excepte pel que sabem que no succeirà. En els dies presents i passats la política ha estat sempre una forma d’escapisme de la realitat propera fins que de sobta, de cop i volta, i de la manera més inesperada, la política ens cau al d’amunt amb tot el seus pes i ens trenca el coll, literalment ens el trenca i ens deixa abatuts en una cadira de rodes.  Però hi ha coses pitjors.

Jo, per sort o per desgràcia, ja fa molts anys, a prop de 20, que no m’equivoco en els meus pronòstics  excepte amb els bitllets premiats de la loteria o en les oscil·lacions a la borsa, ni els uns ni els altres els encerto mai. Què dimonis, doncs, endevino exactament?, el futur, per descomptat, però una mena molt especial de futur, el futur proper, l’epidèrmic, endevinar altres coses no té ni tindria pas cap gràcia.

Sembla ser que tinc un do, o un malefici, que em deuria atorgar el diable en un moment de debilitat o borratxera, però que el meu entorn confon i pren equivocadament com un simple i característic pessimisme que em fa encertar només perquè les coses, diuen ells, tenen normalment la mania i la propensió d’anar sempre a pitjor. 

No ho sé pas, no n’estic segur, ignoro si les coses sempre van a pitjor o no; primer hauríem de definir els valors de mesura, les unitats de mesura: excel·lent, millor, regular, pitjor, catastròfic... les referències, els fets a mesurar i, bàsicament, els moments en que cal realitzar la mesura. Les coses son com el clima, un fluid al que és difícil prendre la temperatura corporal que sempre ha de ser una funció expressada amb un nombre real positiu o zero, interpretada, en molts casos, com un interval. Però hi ha coses que no es poden mesurar simplement perquè és impossible establir quins són els seus intervals claus i importants, els seus moments.

Hi ha gent que es fotografia o fotografia als altres un dia determinat a un hora fixada en un indret convingut i sempre el mateix. Les sèries d’imatges obtingudes d’aquesta manera pacient i voluntariosa revelen els intervals i l’estat de la qüestió, és a dir, la dimensió de la tragèdia, el pas del temps.

Reconec que els meus adjectius són per sí sols clarament judicis de valor que desqualifiquen el mateix judici: pitjor, catàstrofe, tragèdia..., i que fent judicis de valor no es pot dir res amb sentit ni amb solidesa, però una amiga a la que estimo molt s’està morint i veient la seva cara de pau i lo guapíssima que està en el seu somni profund i extrem, m’entren dubtes sobre els judicis i els valors i desconcertat i desolat la miro i al mirar-la no sé què pas pensar del món i de la vida, de la meva pròpia vida i de la vida dels altres i de tot plegat, no sé pas què creure ni què he de saber fora de tenir clara la meva estupidesa que emergeix, vulguis que no, com un tap de suro dins d’un got d’aigua. La meva amiga diu que ningú mai abans li havia fet tantes fotografies com les que li he fet jo, fotografies, flashos, moments, el seu rostre bonic.

Sé endevinar el futur, sí, sembla estrany però és cert, i no em calen pas coloms que d’estripar per aconseguir-ho, però no puc deixar de ser, malgrat el meu do, un estúpid atemorit, un pobre interval.

------------------

El dibuix de l’encapçalament es obra del seu fill i es titula El meteorito de Kyle.

--------------------------------------------------------------

Diario de invierno (3)

El intervalo.

Un oficio muy valorado, pero arriesgado, a lo largo de la historia, ha sido el de profeta, el de adivino o, simplemente, el que hace pronósticos basándose en el cálculo de probabilidades o en la mera intuición. Habitualmente, la tradición occidental prescribe que deben destriparse aves de corral, pollos o palomas, extraerles los buches y las vísceras para examinarlas y deducir de su estado, olor y color, el futuro. Pero este es, indudablemente, un sistema ya en desuso y muy poco utilizado en la actualidad por toda la suciedad y la sangría que genera, es, ciertamente, un asco y una porquería de una violencia estética que no sintoniza con el espíritu de los tiempos, tan puritanos y enclenques cuando han de utilizarse los cuchillos, para, al final, errar de manera absoluta en casi el 100% de los pronósticos. No sale a cuenta, mucho ruido y pocas nueces.

Dicen también que el vuelo de las aves señala la propensión del presente hacia un determinado futuro, un camino que queda dibujado en el cielo entre las nubes y el latir de las alas de los pájaros en formación o en solitario. Tan importante es una bandada de cigüeñas como un águila misántropa, arisca y cazadora.

Toda la física actual es fundamentalmente probabilística y los conceptos básicos de amplitud de probabilidad son funciones complejas que pretenden describir estados difusos que se relacionan directamente con los conceptos modernos de incertidumbre. Nuestra visión de aguja o panorámica es un vidrio empañado, una niebla.

El otro día hablaba del invierno y del nuevo año que comienza y decía que se inicia uno verdaderamente incierto excepto por lo que sabemos que no sucederá. En los días presentes y pasados ​​la política ha sido siempre una forma de escapismo de la realidad cercana hasta que de repente, de golpe y porrazo, y de la manera más inesperada, la política nos cae encima con todo sus peso y nos rompe el cuello, literalmente nos lo rompe y nos deja abatidos en una silla de ruedas. Pero hay cosas peores.

Yo, por suerte o por desgracia, hace ya muchos años, cerca de 20, que no me equivoco en mis pronósticos excepto con los billetes premiados de la lotería o en las oscilaciones de la bolsa, ni los unos ni los otros los acierto nunca. ¿Qué demonios, pues, adivino exactamente?, el futuro, por supuesto, pero una especie muy especial de futuro, el futuro cercano, el epidérmico, adivinar otras cosas no tiene ni tendría ninguna gracia.

Parece ser que poseo un don, o un maleficio, que me debió otorgar el diablo en un momento suyo  de debilidad o borrachera, pero que mi entorno confunde y toma equivocadamente como un simple y característico pesimismo que me hace acertar sólo porque las cosas, dicen ellos, tienen normalmente la manía y la propensión de ir siempre a peor.

No lo sé, no estoy seguro, ignoro si las cosas siempre van a peor o no; primero deberíamos definir los valores de medición, las unidades de medida: excelente, mejor, regular, peor, catastrófico... las referencias, los hechos a medir y, básicamente, los momentos en que hay que realizar la medida. Las cosas son como el clima, un fluido al que es difícil tomar la temperatura corporal que siempre debe ser una función expresada con un número real positivo o cero, interpretada, en muchos casos, como un intervalo. Pero hay cosas que no se pueden medir simplemente porque es imposible establecer cuáles son sus intervalos claves e importantes, sus momentos.

Hay gente que se fotografía o fotografía a los demás un día determinado a una hora fijada en un lugar convenido y siempre el mismo. Las series de imágenes obtenidas de esta manera paciente y voluntariosa revelan los intervalos y el estado de la cuestión, es decir, la dimensión de la tragedia, el paso del tiempo.

Reconozco que mis adjetivos son por sí solos claramente juicios de valor que descalifican el mismo juicio: peor, catástrofe, tragedia..., y que haciendo juicios de valor no se puede decir nada con sentido ni con solidez, pero una amiga a la que quiero mucho se está muriendo y viendo su cara de paz y lo guapísima que está en su sueño profundo y extremo, me entran dudas sobre los juicios y los valores y desconcertado y desolado la miro y al mirarla no sé qué he de pensar del mundo y de la vida, de mi propia vida y de la vida de los demás, no sé qué creer ni qué debo saber fuera de tener clara mi estupidez que emerge, quieras que no, como un tapón de corcho dentro de un vaso de agua. Mi amiga dice que nadie nunca antes le había hecho tantas fotografías como las que le he hecho yo, fotografías, flashes, momentos, su rostro hermoso.

Sé adivinar el futuro, sí, parece extraño pero es cierto, y no necesito palomas que destripar para lograrlo, pero no puedo dejar de ser, a pesar de mi don, un estúpido atemorizado, un pobre intervalo.

------------------

El dibujo del encabezamiento es obra de su hijo y se titula El meteorito de Kyle.