jueves, 14 de mayo de 2015

La Walther P38



Foto de M. Toña (EFE) publicada en El País.

Diari de primavera (13)

La Walther P38

La fotografia que encapçala aquest post d’avui correspon als rostres d’alguns dels expresos d’ETA que es van reunir a Durango el 4 de gener del 2014. Crec, sincerament, que no cal afegir cap comentari a aquesta imatge, una de les que més m’ha colpit en els darrers temps. Com el retrat que Velázquez va pintar del Papa Inocenci X, i que el mateix retratat va qualificar de troppo vero, parla per sí sola al ser capaç de mostrar la realitat sense qualsevol càrrega emocional ni simbòlica. En aquest cas sí que es confirma l’aforisme de la Gertrude Stein de que una rosa només és una rosa.

Parlant de roses que només són una rosa, el 22 setembre del 2014 la senyora Rosa Díez va declarar en un acte que va tenir lloc a Gijón i segons recollia El Comercio.com que "Si no fuera porque en Euskadi nos mataban, lo de Catalunya es peor". Quan ho va voler matisar va concloure que la violència terrorista va permetre a la societat basca treure el millor que tenia a dins i que, en canvi,  "en Catalunya todo parecía tan normalito, tan europeo, que ha ido germinando, la sociedad ha ido aceptando ese discurso en el que el nacionalismo parece lo moderno, lo progre". No vull tampoc comentar aquestes declaracions perquè elles mateixes són també “troppo veri” i expressen clarament què hi ha dins del crani de la senyora Rosa Díez. Un farciment que l’ha portat a anar sola cap l’ostracisme i passar de ser la principal dirigent d’un partit que era cobejat pel partit alfa, a no sortir ja ni a les enquestes.

Fa pocs dies en Jordi Évole va entrevistar en el programa de la Sexta, Salvados, a ”Iñaki Rekarte, un terrorista de l’ETA penedit i antic cap del comando Santander. La raó d’entrevistar-lo era l’interès de saber què podia dir un home com ell i la promoció del llibre que acaba d’escriure el senyor Rekarte i on es llegeix a la portada que el més difícil és perdonar-se a un mateix. El més significatiu de l‘entrevista, però, van ser els llargs silencis que es van produir en les respostes i la insistent recerca per part de l’etarra en els ulls del periodista d’alguna engruna de complicitat o comprensió.

Un vell conegut d’un amic ens va explicar que el seu pare sempre cobrava els deutes, diners o favors que li devien, dipositant tranquil·lament damunt de la taula quan s’entrevistava amb els morosos la seva Walther P38, pistola que havia estat l’arma reglamentària de l’exèrcit alemany durant la II Guerra Mundial. Els morosos quan veien aquella pistolota davant dels nassos comprenien, obvia i immediatament quina era la garantia que d’una manera tàcita cobria el deute que encara no havien satisfet. D’aquesta manera tant senzilla, clarament copiada de les pel·lícules de mafiosos de Hollywood, el pare d’aquest vell conegut del meu amic sempre acabava cobrant en la seva totalitat els deutes amb els corresponents interessos de demora que, com en els bancs, eren i són quantitats que sobrepassen de llarg la usura. El cas, però, és que al final ja no li feia falta ni exhibir davant del morós l’arma per obtenir el mateix efecte al donar el morós per descomptat que la duia guardada a la butxaca.

No sé si l’Estat que neix a la mort del dictador encara es considera amenaçat per la pistola damunt de la taula, però el que és del tot cert és que, des de que no treu fum, estem vivint els anys més pacífics de la democràcia malgrat trobar-nos al mig d’una altre reivindicació independentista, però de tarannà completa i radicalment oposat i que tant molesta i enerva a la senyora Díaz a l’igual que a altres dirigents polítics i a molt bona part de l’opinió pública i publicada espanyola. Una reivindicació que només posa damunt la taula una fórmula tan democràtica i pacífica com un referèndum, reiteradament negat.

Diario de primavera (13)

La Walther P38

La fotografía que encabeza este post de hoy corresponde a los rostros de algunos de los ex presos de ETA que se reunieron en Durango el 4 de enero de 2014. Creo, sinceramente, que no hay que añadir ningún comentario a esta imagen, una de las que más me ha impresionado en los últimos tiempos. Como el retrato que Velázquez pintó del Papa Inocencio X, y que el mismo retratado calificó de troppo vero, habla por sí sola al ser capaz de mostrar la realidad sin ninguna carga emocional ni simbólica. En este caso sí se confirma el aforismo de Gertrude Stein de que una rosa sólo es una rosa.

Hablando de rosas que sólo son una rosa, el 22 de septiembre de 2014 la señora Rosa Díez declaró en un acto que tuvo lugar en Gijón y según recogía El Comercio.com que "Si no Fuera Porque en Euskadi nos mataban, lo de Cataluña es peor". Cuando lo quiso matizar concluyó que la violencia terrorista permitió a la sociedad vasca sacar lo mejor que tenía dentro y que, en cambio, "en Cataluña todo parecía tan normalito, tan europeo, que ha ido germinando, la sociedad ha ido aceptando ese discurso en el que el nacionalismo parece lo moderno, lo progre". No quiero tampoco comentar estas declaraciones porque ellas mismas son también "troppo veri" y expresan claramente qué hay dentro del cráneo de la señora Rosa Díez. Un relleno que la ha llevado a ir sola hacia el ostracismo y pasar de ser la principal dirigente de un partido que era codiciado por el partido alfa, a no salir ya ni en las encuestas.

Hace pocos días Jordi Évole entrevistó en el programa de la Sexta, Salvados, a "Iñaki Rekarte, un terrorista de ETA arrepentido y antiguo jefe del comando Santander. La razón de entrevistarlo era el interés de saber qué podía decir un hombre como él y la promoción del libro que acaba de escribir el señor Rekarte y donde se lee en la portada que lo más difícil es perdonarse a uno mismo. Lo más significativo de la entrevista, sin embargo, fueron los largos silencios que se produjeron en las respuestas y la insistente búsqueda por parte del etarra en los ojos del periodista de alguna migaja de complicidad o comprensión.

Un viejo conocido de un amigo nos contó que su padre siempre cobraba las deudas, dinero o favores que le debían, depositando tranquilamente encima de la mesa cuando se entrevistaba con los morosos su Walther P38, pistola que había sido el arma reglamentaria del ejército alemán durante la II Guerra Mundial. Los morosos cuando veían aquel pistolón delante de las narices comprendían, obvia e inmediatamente, cuál era la garantía que de una manera tácita cubría la deuda que aún no habían satisfecho. De esta manera tan sencilla, claramente copiada de las películas de mafiosos de Hollywood, el padre de este viejo conocido de mi amigo siempre terminaba cobrando en su totalidad las deudas con los correspondientes intereses de demora que, como en los bancos, eran y son cantidades que sobrepasan de largo la usura. El caso, sin embargo, es que al final ya no le hacía falta ni exhibir ante el moroso el arma para obtener el mismo efecto al dar el moroso por supuesto que la llevaba guardada en el bolsillo.

No sé si el Estado que nace en la muerte del dictador todavía se considera amenazado por la pistola encima de la mesa, pero lo que es del todo cierto es que, desde que no echa humo, estamos viviendo los años más pacíficos de la democracia a pesar de encontrarnos en medio de otra reivindicación independentista, pero de talante completa y radicalmente opuesto y que tanto molesta y enerva a la señora Díez al igual que a otros dirigentes políticos y a muy buena parte de la opinión pública y publicada española. Una reivindicación que sólo pone sobre la mesa una fórmula tan democrática y pacífica como un referéndum, reiteradamente negado.