jueves, 12 de junio de 2014

La noia de Paraguai i l’home de Sant Pol


Diari de primavera (17)

La noia de Paraguai i l’home de Sant Pol

Barcelona, un dia qualsevol de juny.

Estimat Albert,

Acaba d'entrar una noia del Paraguai d'uns 25 anys, una preciositat de dona, fineta, elegant, amb uns lleugers trets facials indígenes encisadors. Portava una mitja melena de cabells castanys recollida amb gràcia amb una agulla i, sense ser alta, lluïa unes esplèndides cames llargues molt ben formades. Vestia una faldilla beig curteta i una brusa blanca que ressaltava el color daurat de la seva pell, i calçava unes senzilles ballarines. Les ungles les tenia ben retallades, netes i pintades amb una lleugera capa d’esmalt transparent. I les dents blanques li lluïen com ho feien els seus ulls marrons. No anava maquillada i només l’adornaven unes arracades senzilles de perles falses.

Anava acompanyada d'un català, proper als 50, guapot també, cabells blancs, ben tallats, alt, primet, atractiu i trempat. Semblava un bon xicot de 50 anys i que tingués estudis, parlava bé. Vestia també bé, però a la manera convencional d’un home madur que vol seguir semblant jove.

Han entrat a mirar, només, a xafardejar, però a ella li anava agradant tot el que veia i a ell se li anava quedant cara d'ensurt i d’espant, estava nerviós i neguitós.

Després de saber que era de Paraguai la noia m'ha preguntat quin dels vestits li aniria millor i jo li he contestat que a ella qualsevol cosa li aniria i li quedaria bé. Ha deixat anar una rialla, li ha fet gràcia la meva resposta, m'ha fet un petó a la galta dreta i s’ha posat a triar. S'ha provat tres peces, totes li queien com un guant.

Mentre se les provava, tancada al provador, ell m'ha explicat que se n’anaven aquella mateixa tarda a Sant Pol de Mar a passar el cap de setmana, ja saps, és una localitat costanera del Maresme propera a Barcelona. Que anirien en tren perquè ell no tenia cotxe, li he dit que jo tampoc en tenia i que em desplaçava a tot arreu amb normalitat sense necessitat de cap cotxe, això sí, tampoc tenia novia encara que n’havia tingut i el cotxe era d’ella. M’he atrevit i li he preguntat directament si creia que a la seva amiga l’importava que no tingués cotxe. No ho sé, m’ha contestat dubtós, sembla ser que no, però aquesta nit ho sabré de debò.

—Ah!, però és la primera nit que passareu junts?

—Sí, i estic nerviós.

—No t’amoïnis, tot anirà bé— l’he animat.

—Això espero. El que hagi de succeir succeirà, tot està escrit.

—Ets fill de Sant Pol?

—No, però allí vaig passar la meva adolescència i vaig viure també els moments més lluminosos de la meva vida.

En sortir ella del provador li he preguntat si coneixia Sant Pol, que era un poblet de la costa molt bonic. M'ha respost ràpida com un llampec preguntant-me si era igual de bonic que Maó, a Menorca.

—No, en absolut, Maó ho és molt més de bonic, però Sant Pol és millor.

—Per què?— ha volgut saber encuriosida.

—Perquè a Sant Pol hi ha part de la vida d’ell— li he contestat.

M’ha mirat sorpresa mentre ell ho feia estupefacte.

Què vols dir? m’ha demanat de nou ella.  

Doncs que ell no t’està convidant només a veure un paisatge atractiu i res més. Perquè... t’està convidant, oi?

(Silenci)

—Sant Pol— he continuat —no és pas cap indret anònim per a tu com suposo que ho és Maó, és tot el contrari, Sant Pol té noms i cognoms, quins?, els d'ell. I la invitació que et fa és una invitació molt especial perquè et vol ensenyar una part del seu passat, de la seva vida, i això, com saps bé, no es fa amb tothom. Potser s’equivoqui, potser no te l’hauria de fer, potser no ets la noia adequada, però el que està clar és que ho fa i et convida.

Ell semblava que hagués entrat en una mena de trànsit metafísic al escoltar-me, en un èxtasis psicodèlic, analgèsic o ansiolític, en una cinquena fase  de clarividència absoluta o en un estat catatònic i de coma irreversible que li dibuixava en la cara un gest vulgar de ximple i beneit. Estava a punt de levitar.

A ella, en canvi, de la seriositat més absoluta ha passat sense transició a un somrís deliciós, se li ha il·luminat el rostre de sobte i m’ha saltat al coll per abraçar-me amb força i fer-me, entre uns quants xisclets guturals de nena entremaliada i un xic excitada, un parell de petons ben sonors.

El petoneig ha fet que ell espavilés i despertés de l’estat de saviesa catatònica en el que estava sumit per dir-me tartamudejant que ho havia resumit a la perfecció i donar-me les gràcies, les mil gràcies, un milió de gràcies.

—Ostres, tiu!!, quina passada!!, renoi!!, que bé que t’ha quedat el discurs. Gràcies, moltes gràcies!!! No sé què dir.

—No diguis res, no cal.

Ella ha agafat un mocador d’una prestatgeria i mentre se’l provava sense observar-se al mirall m’ha preguntat amb una mirada glaçada:

—I tu?, on vas viure els moments més lluminosos de la teva vida?

—Jo?, al nord de Grècia, al costat d’un llac que es congelava a l’hivern i on havia un palau enorme de marbre blanc— li he explicat aguantant-li la mirada de gel.

No m’ha contestat.

Al acomiadar-se, l’home estava tan nerviós i eufòric alhora que al sortir, i després de donar-me repetides vegades la ma i les gràcies de nou, m’ha llençat per terra un parell d’expositors, no sabia trobar la porta de sortida tot i que la meva botiga és ben petita, semblava un elefant en una cristalleria.

Ella, en canvi, i mentre ell ensopegava amb tot, ja havia sortit i des de fora mirava entotsolada cap a l’altre costat del carrer els cotxes passar. Se n’ha anat agafant-li la ma, sense girar el cap ni dir-me adéu.

Per la meva banda els he desitjat bona sort, i a ell en especial que recordés que en aquesta vida no hi ha mai res escrit.

----------------------

La noia s'ha quedat un vestit i un mocador que s’ha endut posats, li quedaven perfectes, estava preciosa.

En total els he cobrat 54 euros que he rebaixat fins a 50 per arrodonir-ho i perquè m’ha vingut de gust, i que ha pagat ell sense dir ni piu. Els hi he fet un bon preu.

Crec que tots dos han quedat contents encara que per raons diferents.

El que s’ha de fer per vendre, estimat Albert!!!

Una abraçada.

X.

-------------------------------------------


Diario de primavera (17)

La chica de Paraguay y el hombre de Sant Pol

Barcelona, ​​un día cualquiera de junio.

Querido Albert,

Acaba de entrar una chica de Paraguay de unos 25 años, una preciosidad de mujer, fina, elegante, con unos ligeros rasgos faciales indígenas encantadores. Llevaba una media melena de pelo castaño recogida detrás con una aguja y, sin ser alta, lucía unas espléndidas piernas largas muy bien formadas. Vestía una falda beige cortita y una blusa blanca que resaltaba el color dorado de su piel, y calzaba unas sencillas bailarinas. Las uñas las tenía bien recortadas, limpias y pintadas con una ligera capa de esmalte transparente. Y los dientes blancos le lucían como lo hacían sus ojos marrones. No iba maquillada y sólo la adornaban unos pendientes sencillos de perlas falsas.

Iba acompañada de un catalán, cercano a los 50, guapetón también, cabellos canosos, bien cortados, alto, delgado, atractivo y simpático. Parecía un buen chico de 50 años y tener estudios, hablaba bien. Vestía también bien, pero a la manera convencional de un hombre maduro que quiere seguir pareciendo joven.

Han entrado a mirar, sólo a curiosear, pero a ella le iba gustando todo lo que veía y a él se le iba quedando cara de susto y de espanto, estaba nervioso e inquieto.

Después de saber que era de Paraguay la chica me ha preguntado cuál de los vestidos le sentaría mejor y yo le he contestado que a ella cualquier cosa le sentaría y le quedaría bien. Ha soltado una carcajada, le ha hecho gracia mi respuesta, me ha dado un beso en la mejilla derecha y se ha puesto a elegir. Se ha probado tres piezas, todas le caían como un guante.

Mientras se las probaba, encerrada en el probador, él me ha explicado que se iban esa misma tarde a Sant Pol de Mar a pasar el fin de semana, ya sabes, es una localidad costera del Maresme cercana a Barcelona. Que irían en tren porque él no tenía coche, le he dicho que yo tampoco tenía y que me desplazaba a todas partes con normalidad sin necesidad de coche, eso sí, tampoco tenía novia aunque había tenido y el coche era de ella. Me he atrevido y le he preguntado directamente si creía que a su amiga le importaba que no tuviera coche. No sé, me ha contestado dudoso, parece ser que no, pero esta noche lo sabré de verdad.

—Ah, ¿pero es la primera noche que pasaréis juntos?

—Sí, y estoy nervioso.

—No te preocupes, todo irá bien— le he animado.

—Eso espero. Lo que tenga que suceder sucederá, todo está escrito.

— ¿Naciste en Sant Pol?

—No, pero allí pasé mi adolescencia y viví también los momentos más luminosos de mi vida.

Al salir ella del probador le he preguntado si conocía Sant Pol, que era un pueblo de la costa muy bonito. Me ha respondido rápida como un relámpago preguntándome si era igual de bonito que Mahón, en Menorca.

—No, en absoluto, Mahón lo es mucho más, pero Sant Pol es mejor.

— ¿Por qué? —  Ha querido saber curiosa.

—Porque en Sant Pol hay parte de la vida de él— le he contestado.

Me ha mirado sorprendida mientras él lo hacía estupefacto.

— ¿Qué quieres decir? —  me ha pedido de nuevo ella.

—Pues que él no te está invitando sólo a ver un paisaje atractivo y nada más. Porque... te está invitando, ¿verdad?

(Silencio)

—Sant Pol— he continuado —no es ningún lugar anónimo para ti como supongo que lo es Mahón, es todo lo contrario, Sant Pol tiene nombres y apellidos, ¿cuáles? Los de él. Y la invitación que te hace es una invitación muy especial porque te quiere enseñar una parte de su pasado, de su vida, y eso, como bien sabes, no se hace con cualquiera. Quizás se equivoque, tal vez no lo debería hacer, tal vez no eres la chica adecuada, pero lo que está claro es que lo hace y te invita.

Él parecía haber entrado en una especie de tránsito metafísico al escucharme, en un éxtasis psicodélico, analgésico o ansiolítico, en una quinta fase de clarividencia absoluta o en un estado catatónico y de coma irreversible que le dibujaba en la cara un gesto vulgar de tonto y bendito. Estaba a punto de levitar.

A ella, en cambio, de la seriedad más absoluta ha pasado sin transición a una sonrisa deliciosa, se le ha iluminado el rostro de repente y me ha saltado al cuello para abrazarme con fuerza y ​​darme, entre unos cuantos chillidos guturales de niña traviesa y un poco excitada, un par de besos bien sonoros.

El besuqueo ha hecho que él espabilara y despertara del estado de sabiduría catatónica en el que estaba sumido para decirme tartamudeando que lo había resumido a la perfección y darme las gracias, las mil gracias, un millón de gracias.

— ¡Vaya, tío! ¡Qué pasada! ¡Caramba!, Qué bien te ha quedado el discurso. Gracias, ¡muchas gracias! No sé qué decir.

—No digas nada, no hace falta.

Ella ha cogido un pañuelo de una estantería y mientras se lo probaba sin observarse en el espejo me ha preguntado con una mirada gélida:

—Y tú, ¿dónde viviste los momentos más luminosos de tu vida?

— ¿Yo? Al norte de Grecia, junto a un lago que se congelaba en invierno y donde había un palacio enorme de mármol blanco— le he respondido aguantando la mirada de hielo.

No me ha contestado.

Al despedirse, el hombre estaba tan nervioso y eufórico a la vez que al salir, y después de darme repetidas veces la mano y las gracias de nuevo, me ha tirado por tierra un par de expositores, no sabía encontrar la puerta de salida aunque mi tienda es muy pequeña, parecía un elefante en una cristalería.

Ella, en cambio, y mientras él tropezaba con todo, ya había salido y desde fuera miraba ensimismada hacia el otro lado de la calle los coches pasar. Se ha ido tomándole la mano, sin girar la cabeza ni decirme adiós.

Por mi parte les he deseado buena suerte, y a él en especial que recordara que en esta vida no hay nada escrito.

----------------------

La chica se ha quedado un vestido y un pañuelo que se ha llevado puestos, le quedaban perfectos, estaba preciosa.

En total les he cobrado 54 euros que he rebajado hasta 50 para redondearlo y porque me ha dado la gana, y que ha pagado él sin rechistar. Les he hecho un buen precio.

Creo que ambos han quedado contentos aunque por razones diferentes.

Lo que hay que hacer para vender, querido Albert!

Un abrazo.

X.