viernes, 24 de mayo de 2013

El Peletero/Anatomía de la Marca



Hemeroteca pelletera

Anatomia de la marca

Parlar d’en Joan Costa és una tasca complexa per la seva rica vida professional, enormement extensa, productiva i molt profitosa.

En Joan Costa és una font d’entusiasme, de coratge, i de clarividència plena d’originalitat, creativitat i d’una mirada sempre innovadora, mai mandrosa ni conservadora. Aquestes i d’altres qualitats el fan ser un pilar bàsic en l’edifici del disseny gràfic a Espanya, també de les eines de comunicació i de la reflexió intel·lectual al voltant de la marca, la identitat i la comunicació visual.

La obra d’en Joan Costa és un motiu excel·lent per elaborar un “tractat”, una tesi doctoral, s’ho mereix sobradament al haver estat, i continuar sent la seva tasca professional, investigadora i docent, amb més de vuitanta anys, fructífera, exemplar i sense parangó. I encara no suficientment reconeguda.

Una de les virtuts d’en Joan Costa, a més de la seva personalitat entusiasta, coratjosa i mirada intel·ligent, és la d’haver tingut un molt bon criteri en la elecció dels seus col·laboradors, entre molts i entre ells el meu germà, l’Albert Culleré, deixeble i amic des de fa més de quaranta anys.

És en aquest senti que vull esmentar l’edició d’un nou volum de la “Col·lecció Joan Costa”, titulat “Los 5 pilares del Branding” que s’acaba de presentar a Madrid a la Fundació Pons. Aquest és el sisè i en la seva elaboració han participat, a més d’en Joan Costa, en Guillermo Bosovsky, l’Ignasi Fontvila, l’Alberto Rabadán i l’Albert Culleré, el meu germà.

En Joan Costa ens parla de l’ànima de la marca de la seva estructura oculta. En Guillermo Bosovsky o fa sobre la investigació en branding. L’Ignasi Fontvila sobre els noms, la veu de la marca. L’Alberto Rabadán escriu en relació a la propietat industrial i l’estratègia en la protecció de les marques. I l’Albert Culleré sobre l’identitat visual i el rostre de les marques fent evident una qüestió simple, que sense diferència no hi ha identitat.

"La marca és un artefacte esquemàtic de comunicació, i ella conté, per la seva mateixa essència i complexitat de fons, elements d'identitat com d'imatge. En conseqüència, la denominació "marca" és polisèmica i pertany tant al món físic com al món mental i psicològic, ambdós reals".

(...)

"Una marca és un ens viu i obert, que serveix a l'organització a la qual representa, que parla i dirigeix ​​la demanda, i que serveix al públic, a la gent, la raó última per la qual existeix". (El rostre de la marca. Albert Culleré)

Una ressenya del llibre aquí.


------------------------------------


Hemeroteca peletera

Anatomía de la marca

Hablar de Joan Costa es una tarea compleja por su rica vida profesional, enormemente extensa, productiva y muy provechosa.

Joan Costa es una fuente de entusiasmo, de coraje, y de clarividencia llena de originalidad, creatividad y de una mirada siempre innovadora, nunca perezosa ni conservadora. Estas y otras cualidades lo hacen ser un pilar básico en el edificio del diseño gráfico en España, también de las herramientas de comunicación y de la reflexión intelectual en torno a la marca, la identidad y la comunicación visual.

La obra de Joan Costa es un motivo excelente para elaborar un "tratado", una tesis doctoral; se lo merece sobradamente al haber sido, y seguir siendo su tarea profesional, investigadora y docente, con más de ochenta años, fructífera, ejemplar y sin parangón. Y todavía no suficientemente reconocida.

Una de las virtudes de Joan Costa, además de su personalidad entusiasta, valiente y mirada inteligente, es la de haber tenido un muy buen criterio en la elección de sus colaboradores, entre muchos y entre ellos a mi hermano, Albert Culleré, discípulo y amigo desde hace más de cuarenta años.

Es en este sentido que quiero mencionar la edición de un nuevo volumen de la "Colección Joan Costa", titulado "Los 5 pilares del Branding" que se acaba de presentar en Madrid en la Fundación Pons. Este es el sexto y en su elaboración han participado, además de Joan Costa, Guillermo Bosovsky, Ignacio Fontvila, Alberto Rabadán y Albert Culleré, mi hermano.

Joan Costa nos habla del alma de la marca, de su estructura oculta. Guillermo Bosovsky lo hace sobre la investigación en branding. Ignasi Fontvila sobre los nombres, la voz de la marca. Alberto Rabadán escribe en relación a la propiedad industrial y la estrategia en la protección de las marcas. Y Albert Culleré sobre la identidad visual y el rostro de las marcas haciendo evidente una cuestión simple, que sin diferencia no hay identidad.

“La marca es un artefacto esquemático de comunicación, y ella contiene, por su misma esencia y complejidad de fondo, elementos de identidad como de imagen. En consecuencia, la denominación “marca” es polisémica y pertenece tanto al mundo físico como al mundo mental y psicológico, ambos reales”.

(...)

“Una marca es un ente vivo y abierto, que sirve a la organización a la que representa, que habla y dirige la demanda, y que sirve al público, a la gente, la razón última por la que existe”.  (El rostro de la marca. Albert Culleré)

Una reseña del libro aquí.