viernes, 8 de abril de 2016

La dama de piques

Galina Gorchakova i Olga Borodina interpretant a Liza i a Palina en el duet del primer Acte de la Dama de piques 

Diari de primavera (4)

La Dama de piques

“Ja és fosc... Es difuminen les vores dels núvols, la darrera lluor del capvespre mor damunt les torres. Un darrer esclat de llum, en el mirall del riu s’apaga sota el cel ombriu. Regna el silenci... dorm el boscatge, la calma s’estén pertot”. (La Dama de Piques)

------------------------

El 12 d'agost de 1917, el segon govern de coalició rus, després de l'enderrocament del tsar al febrer, va convocar una Conferència d'Estat que intentava ser una mala imitació de la promesa Assemblea Constituent encara no convocada, i un intent per legitimar, en el que es pogués, a aquest mateix govern que tot just després de constituir-se va entrar en crisi. La conferència es va reunir al teatre Bolshoi de Moscou amb el pretext d'allunyar-la de les pertorbacions que patia la capital de llavors, Petrograd.

"L'escenari estava preparat per a la Dama de Piques. Però això no era l'únic estrany; sens dubte el Bolshoi mai havia allotjat a un públic tan heterogeni. Es comptava amb mil participants però van assistir uns 2.500. Veterans terroristes, jutges, sacerdots, generals, financers, camperols, sindicalistes, membres de les quatre dumes, portaveus de les minories: tot l'espectre de la vida russa es desplegava en aquells seients amb, potser, una excepció. "Fa la sensació que les levites, les jaquetes i les camises emmidonades predominaven sobre les bruses ...", comentava Izvestia. Els bolxevics havien estat exclosos de la història. "(Lionel Kochan, Rússia en revolució 1890-1918, Aliança Editorial, 1968)

Així va ser, però pocs mesos després d'aquesta fallida Conferència d'Estat que va tenir lloc al teatre Bolshoi de Moscou preparat per a representar La Dama de Piques, en paraules del propi Trotski, es va fer "mat en només dues jugades" i es va manar a tota una època, aquest cop sí, a "l’escombriaire de la història". Tot va ser tan ràpid i sobtat que sembla que fins i tot el mateix Lenin, ateu contumaç, es va senyar al veure’s passar, d'avui per demà, de polític clandestí a President del I Consell de Comissaris del Poble.

En la nit del 24 al 25 d'octubre tot va canviar quan va entrar en acció la Guàrdia Roja formada per obrers industrials. Però aquella mateixa nit també, en què el món es capgirà com un mitjó... "La dolce vita de Petrograd no es va interrompre. Els oficials feien sonar els esperons i es lliuraven a alegres aventures: els sons de les festes sortien per les finestres dels salons dels restaurants elegants. El corrent elèctric es tallava a mitjanit, però el joc continuava a la llum de les espelmes. A l'alba, els jugadors, els que sortien dels restaurants i els oficials es van trobar en un món diferent. Gairebé sense vessament de sang les forces del Comitè Militar Revolucionari havien ocupat tots els punts estratègics de la ciutat: estacions de ferrocarril, centrals de telèfons, el Banc Nacional. Només quedava per prendre el Palau d'Hivern ". (Lionel Kochan, Rússia en revolució 1890-1918, Aliança Editorial, 1968)

Després de tants anys d'aquests terribles i dramàtics esdeveniments, i com si al mitjó se li hagués donat la volta de nou, La Dama de Piques -que va oferir silenciosa els seus decorats per a aquella Conferència d’Estat que només va servir de preàmbul a la revolució d’octubre i el seu mat en dues jugades-, se segueix i s'ha seguit representant sense interrupció des de llavors en tots els teatres del món amb enorme èxit de públic, segurament també entre veterans terroristes, jutges, sacerdots, generals, financers, camperols, sindicalistes, membres de les quatre dumes, portaveus de les minories, pelleters, metges, advocats, delinqüents, prostitutes, professors, evasors fiscals, ministres, jubilats, prejubilats, polítics, periodistes, peixateres, membres de la Real Acadèmia espanyola de la llengua, premis Nobel... S’ha seguit i es seguirà representant per continuar sent un exemple poètic més d'un permanent drama fàustic i del que passa quan un es ven l'ànima al diable i confon el desig d'alguna cosa amb aquesta cosa.

La Dama de piques és una òpera de Txaikovski basada en un relat d'Alexandre Pushkin. En ell, Pushkin, ens parla d'Herman, un oficial de l'exèrcit fred i calculador, que manipula sense escrúpols a la pobra Lisa, una joveneta innocent i òrfena, per accedir a la seva àvia comtessa de la qual es diu que és coneixedora d'una fórmula secreta per guanyar en el joc de cartes anomenat faraó, però que si l’arriba a revelar morirà. Herman, obsessionat per conèixer aquest secret, acaba enfollint mentre Lisa, la pobra orfeneta, es recupera del desengany casant-se al final amb un altre tot i que aquest altre tampoc sigui, segons el relat, algú massa convenient, judici de valor que jo, naturalment, no faré.

En canvi, en el llibret de l'òpera que va escriure el germà de Txaikovski, Modest, Herman és un noi pobre, romàntic, idealista i apassionat que s'enamora bojament de Lisa, una noia rica i aristòcrata i un amor impossible al ser ella d'una condició social superior en aquells temps en què regnava la Tsarina Caterina. Però Herman, a l’assabentar-se del secret que guarda l'àvia -la veritable dama de piques que dona nom a l’obra, i que li ha permès a ella acumular una gran fortuna en el joc-, intenta saber quines són aquestes cartes que sempre triomfen per enriquir-se ell també i així poder casar-se amb Lisa.

Un fulletó del Teatre del Liceu de Barcelona a propòsit d'una representació de l'òpera ens explica el final: "Hermann converteix el mitjà –el joc que l’ha d’enriquir– en una finalitat obsessiva que el durà a destruir tot el que estima: primer matarà la comtessa, que mor sense confessar el secret; després, quan l’espectre de la comtessa li ha revelat les tres cartes –el tres, el set i l’as– que el faran guanyar, esdevé un ésser insensible i obsessiu que viu només per aplicar al joc el secret de la vella dama, fins al punt de rebutjar Lisa, la qual, desesperada en descobrir que ha estimat un monstre, es llançarà al riu Neva".

I més tard es suïcidarà ell com ella al perdre la darrera partida. Pitjor impossible.

L'amor és imbatible, però davant de la fórmula que et permetrà ser també imbatible en el joc de cartes i els diners que t’enriquiran, molt poc pot fer, el pobre amor, més que protegir-se en la malenconia que causa el record de tot allò que mai va arribar a ser.

---------------------------------------------------------------

Diario de primavera (4)

La Dama de picas

Ya es de noche... Se esfuman los flecos de las nubes, el último resplandor del crepúsculo muere sobre las torres. Un postrer destello, en el espejo del río se apaga bajo el cielo sombrío. Reina el silencio... duermen los bosques, todo está en calma”. (La Dama de Picas) diente

------------------------

El 12 de agosto de 1917, el segundo gobierno de coalición ruso, tras el derrocamiento del Zar en febrero, convocó una Conferencia de Estado que intentaba ser un remedo de la prometida Asamblea Constituyente todavía no convocada, y un intento para legitimar, en lo que se pudiera a ese mismo gobierno, que nada más constituirse entró en crisis. La conferencia se reunió en el teatro Bolshoi de Moscú con el pretexto de alejarla de las perturbaciones que sufría la capital de entonces, Petrogrado.

El escenario estaba preparado para la Dama de Picas. Pero esto no era lo único extraño; sin duda el Bolshoi nunca había alojado a un público tan heterogéneo. Se contaba con mil participantes pero asistieron unos 2.500. Veteranos terroristas, jueces, sacerdotes, generales, financieros, campesinos, sindicalistas, miembros de las cuatro dumas, portavoces de las minorías: todo el espectro de la vida rusa se desplegaba en aquellos asientos con, quizá, una excepción. “Da la sensación de que las levitas, las chaquetas y las camisas almidonadas predominaban sobre las blusas…”, comentaba Izvestia. Los bolcheviques habían sido excluidos de la historia.” (Lionel Kochan, Rusia en revolución 1890-1918, Alianza Editorial, 1968)

Así fue, pero pocos meses después de esa fallida Conferencia de Estado que tuvo lugar en el teatro Bolshoi de Moscú preparado para representar a La Dama de Picas, en palabras del propio Trotsky, se hizo “mate en apenas dos jugadas” y se mandó a toda una época, esta vez sí, al “basurero de la historia”. Todo fue tan rápido y repentino que parece que incluso el propio Lenin, ateo contumaz, se santiguó al verse pasar, de hoy para mañana, de político clandestino a Presidente del I Consejo de Comisarios del Pueblo.

En la noche del 24 al 25 de octubre todo cambió cuando entró en acción la Guardia Roja formada por obreros industriales. Pero aquella misma noche también, en que el mundo dio la vuelta como un calcetín… “La dolce vita de Petrogrado no se interrumpió. Los oficiales hacían sonar sus espuelas y se entregaban a alegres aventuras: los sones de las fiestas salían por las ventanas de los salones de los restaurantes elegantes. La corriente eléctrica se cortaba a medianoche, pero el juego continuaba a la luz de las velas. Al amanecer, los jugadores, los que salían de los restaurantes y los oficiales se encontraron en un mundo diferente. Casi sin derramamiento de sangre las fuerzas del Comité Militar Revolucionario habían ocupado todos los puntos estratégicos de la ciudad: estaciones de ferrocarril, centrales de teléfonos, el Banco Nacional. Sólo quedaba por tomar el Palacio de Invierno”. (Lionel Kochan, Rusia en revolución 1890-1918, Alianza Editorial, 1968)

Después de tantos años de estos terribles y dramáticos acontecimientos y como si al calcetín se le hubiera dado la vuelta de nuevo, La Dama de Picas -que ofreció silenciosa sus decorados para aquella Conferencia de Estado que sólo sirvió de preámbulo a la revolución de octubre y su mate en dos jugadas-, se sigue y se ha seguido representando sin interrupción desde entonces en todos los teatros del mundo con enorme éxito de público, seguramente también entre veteranos terroristas, jueces, sacerdotes, generales, financieros, campesinos, sindicalistas, miembros de las cuatro dumas, portavoces de las minorías, peleteros, médicos, abogados, delincuentes, prostitutas, profesores, evasores fiscales, ministros, jubilados, prejubilados, políticos, periodistas, pescaderas, miembros de la Real Academia española de la lengua, Premios Nobel... Se sigue i se seguirá representando para continuar siendo un ejemplo poético más de un permanente drama faústico y de lo que ocurre cuando uno se vende el alma al diablo y confunde el deseo de algo con ese algo.

La Dama de picas es una ópera de Tchaikovski basada en un relato de Alejandro Pushkin. En él, Pushkin, nos habla de Herman, un oficial del ejército frío y calculador, que manipula sin escrúpulos a la pobre Lisa, una jovencita inocente y huérfana, para acceder a su abuela condesa de la que se dice que es conocedora de una fórmula para ganar en el juego de cartas llamado faraón, pero que si llega a revelarlo morirá. Herman, obsesionado por conocer ese secreto, termina loco mientras Lisa, la pobre huerfanita, se recupera del desengaño casándose al final con otro aunque ese otro tampoco sea, según el relato, alguien demasiado conveniente, aunque eso, naturalmente, sea un juicio de valor que yo no haré.

En cambio, en el libreto de la ópera que escribió el hermano de Tchaikovski, Modest, Herman es un chico pobre, romántico, idealista y apasionado que se enamora locamente de Lisa, una muchacha rica y aristócrata y un amor imposible al ser ella de una condición social superior en aquellos tiempos en que reinaba la Zarina Catalina. Pero Herman, al enterarse del secreto que guarda la abuela -la verdadera dama de picas que da nombre a la obra, y que le ha permitido acumular una gran fortuna en el juego-, intenta saber cuáles son esas cartas que siempre triunfan para enriquecerse también él y así poder casarse con Lisa. 

Un folleto del Teatre del Liceu de Barcelona a propósito de una representación de la ópera nos cuenta el final: “Herman convierte el medio -el juego que debe enriquecerle- en una finalidad obsesiva que lo llevará a destruir todo lo que ama: primero matará la condesa, que muere sin confesar el secreto; después, cuando el espectro de la condesa le revela las tres cartas -el tres, el siete y el as que le harán ganar, se convierte en un ser insensible y obsesivo que vive sólo para aplicar al juego el secreto de la vieja dama, hasta el punto de rechazar a Lisa, la cual, desesperada al descubrir que ha amado un monstruo, se lanzará al río Neva”.

Y luego se suicidará él como ella tras perder la última partida. Peor imposible.

El amor es imbatible, pero frente a la fórmula que te permitirá ser también imbatible en el juego de cartas y el dinero que te enriquecerá, muy poco puede hacer, el pobre amor, más que resguardarse en la melancolía que causa el recuerdo de todo aquello que jamás llegó a ser.