jueves, 19 de marzo de 2015

Παράδεισος



Diari d'hivern (23)

Παράδεισος (Paradeisos)

S’acaba l’hivern, arriba la primavera i jo explicava en el passat post que, en el seu llibre, Pascal Quignard escrivia que Sèneca pare deia que en un conte de Corneli Sever es narrava que dos soldats tombats a l’herba...

Παράδεισος significa en grec parc o jardí i ha donat nom a una temàtica molt característica dins la història de la iconografia bàsica. La millor imatge, el cim en l’art de representar jardins, és la petita pintura de Velázquez que va titular Villa Medecis on simplement veiem només l’entrada al jardí, una porta que mai s’obrirà tot i que ho demanem cantant com ho fa Richard Hawley.

En un dels meus llibres de capçalera, Arte antiguo del Asia Anterior de Antonio Blanco Freijeiro, trobo una bona descripció d’un dels relleus del rei assiri Asurbanipal on hi ha esculpit un d’aquests Παράδεισος, una icona primordial, tan similar, per cert, als frescos de les tombes etrusques. No cal afegir res a les paraules de Blanco Freijeiro, només, en tot cas, demanar, com demana Richard Hawley,  Open up your door:

Del cicle temàtic dels parcs o Παράδεισος subsisteixen molt poques plaques. En una d'elles, de triple fris, es veu, a sota de tot, part d'un porc senglar a l'espessor; al mig, uns veremadors recollint raïms; a dalt de tot, un symposium, interpretat per Moortgat, amb molta força convincent, com l'últim fill de les escenes de hierogàmia, tan típiques i freqüents en les èpoques de Mesilim i d'Ur. Asurbanipal apareix en ella recolzat en un llit, amb un bol en una mà i una flor a l'altra. Les seves armes –la espasa, l'arc i el carcaj– estan dipositades a l'esquena en una tauleta supletòria. Davant del rei es troba la reina, asseguda en una alta butaca, amb una copa a la mà i un picarol als peus. Músics i servents atenen a la real parella. L'escena té per fons una arbreda i una pèrgola de vinya, poblades d'ocells, però amb un particular element tètric: un cap humà, potser la de Teumman, penjada de la branca d'un pi. El banquet celebra la victòria sobre l’Elam, i prínceps elamites, dos d'ells representats a l'esquerra del fris, han estat, segons la inscripció, els que han cuinat les viandes en signe de servitud.

En altres relleus pitjor conservats encara, es veuen músics i lleons domesticats entre els arbres i frondes del Παράδεισος. Per Moorgat es manifesta en aquest cicle una faceta òrfica que Asurbanipal, el rei educat per sacerdot, tenia un lloc molt preferent al seu cor. Ni les guerres ni les matances, ni els sanguinaris càstigs als vençuts, van endurir aquesta fibra tendra, aquest amor a la natura, aquest desig de religiosa harmonia entre els éssers vivents. Per molt que a nosaltres ens repugni l'ús brutal de la força i l'administració implacable de la justícia –summum ius, summa iniuri – segons consta que Asurbanipal els va practicar, no hem d'oblidar que d'acord amb la moral del seu temps, ell es tenia pel més piadós i bondadós dels homes. Així, quan les adversitats van caure sobre ell i sobre el seu país, no encertava a explicar què havia fet per merèixer-ho: "Jo només vaig fer bé als homes i als déus, als morts i als vius. Per què m’atribolen les malalties, les misèries i les desgràcies?... Entre crits d'agonia arriben els meus dies al seu terme..."

Open up your door
I can't see your face no more
Love is so hard to find
And even harder to define

------------------------------------------------------------

Diario de invierno (23)

Παράδεισος (Paradeisos)

Se termina el invierno, llega la primavera y yo contaba en el pasado post que, en su libro, Pascal Quignard escribía que Séneca padre decía que en un cuento de Cornelio Severo se narraba que dos soldados tumbados en la hierba…

Παράδεισος significa en griego parque o jardín y ha dado nombre a una temática muy característica en la historia de la iconografía básica. La mejor imagen, la cima en el arte de representar jardines, es la pequeña pintura de Velázquez que tituló Villa Médecis donde simplemente vemos la entrada al jardín, una puerta que nunca se abrirá aunque lo pidamos cantando como lo hace Richard Hawley.

En uno de mis libros de cabecera, Arte antiguo del Asia Anterior de Antonio Blanco Freijeiro, encuentro una buena descripción de uno de los relieves del rey asirio Asurbanipal donde hay esculpido uno de estos Παράδεισος, un icono primordial, tan similar, por cierto, a los frescos de las tumbas etruscas. No hay que añadir nada a las palabras de Blanco Freijeiro, sólo, en todo caso, pedir, como pide Richard Hawley, Open up your door:

Del ciclo temático de los parques o Παράδεισος subsisten muy pocas placas. En una de ellas, de triple friso, se ve, debajo de todo, parte de un jabalí en la espesura; en medio, unos vendimiadores recogiendo uvas; arriba de todo, un symposium, interpretado por Moortgat, con bastante fuerza convincente, como el último vástago de las escenas de hierogamia, tan típicas y frecuentes en las épocas de Mesilim y de Ur. Asurbanipal aparece en ella recostado en un lecho, con un cuenco en una mano y una flor en la otra. Sus armas –la espada, el arco y el carcaj– están depositadas a sus espaldas en una mesilla supletoria. Frente al rey se encuentra la reina, sentada en un alto sillón, con una copa en la mano y un cascabel en los pies. Músicos y sirvientes atienden a la real pareja. La escena tiene por fondo una arboleda y una pérgola de vid, pobladas de pájaros, pero con un particular elemento tétrico: una cabeza humana, tal vez la de Teumman, colgada de la rama de un pino. El banquete celebra la victoria sobre el Elam, y príncipes elamitas, dos de ellos representados a la izquierda del friso, han sido, según la inscripción, quienes han cocinado las viandas en signo de servidumbre.

En otros relieves peor conservados aún, se ven músicos y leones domesticados entre los árboles y frondas del Παράδεισος. Para Moorgat se manifiesta en este ciclo una faceta órfica que Asurbanipal, el rey educado para sacerdote, tenía un lugar muy preferente de su corazón. Ni las guerras ni las matanzas, ni los sanguinarios castigos a los vencidos, endurecieron esa fibra tierna, ese amor a la naturaleza, ese deseo de religiosa armonía entre los seres vivientes. Por mucho que a nosotros nos repugne el uso brutal de la fuerza y la administración implacable de la justicia –summum ius, summa iniuria– según consta que Asurbanipal los practicó, no debemos olvidar que de acuerdo con la moral de su tiempo, él se tenía por el más piadoso y bondadoso de los hombres. Así, cuando las adversidades cayeron sobre él y sobre su país, no acertaba a explicarse qué había hecho para merecerlas: “Yo sólo hice bien a los hombres y a los dioses, a los muertos y a los vivos. ¿Por qué me atribulan las enfermedades, las miserias y las desgracias?... entre gritos de agonía llegan mis días a su término…”

Open up your door
I can't see your face no more
Love is so hard to find
And even harder to define