jueves, 30 de mayo de 2013

El Peletero/Ágatha Ruiz de la Prada




----------------------------------------------------------------------------------------

Hemeroteca pelletera

Àgatha Ruiz de la Prada.




En el mateix edifici on tinc la botiga viu el Ricard, que, dona la casualitat, és el dissenyador de tota la col·lecció de bijuteria de l’Agatha Ruiz de la Prada. També és una coincidència que un dels fotògrafs de la dissenyadora madrilenya, en Ciuco Gutierrez, sigui un bon amic del meu germà. Jo sóc client de l’ARP, li compro les seves peces que formen una bona unitat amb el seu estil tan peculiar i personal i donen al meu aparador una nota de color i un contrapunt al costat de les africanes i la bijuteria més sofisticada de Pertegaz i de Victorio & Lucchino.

Val a dir que l’ARP, amb una gran visió comercial, ha millorat molt des de que va començar la seva carrera professional  fa ja força temps amb els seus vestits infantils i estrafolaris, ara és una dissenyadora consolidada que amb gran esforç personal ha aconseguit un lloc propi en el panorama de la moda espanyola i al mateix temps mantenir una cosa extraordinàriament difícil, la seva personalitat diferenciada. La podria comparar, però no ho faré, amb una altre gran dona que treballa en el mateix món de la moda encara que les dues són molt diferents, l’Elena Benarroch, amiga personal del Felipe González i del Pedro Almodovar. Cada cop que em paro a la seva botiga madrilenya del carrer Zurbarán no puc evitar sentir admiració per a ella i que els ulls se m’humitegin de melangia.

L’altre dia vaig conèixer personalment a l’ARP al convidar-me a la inauguració de la seva botiga a Barcelona, un petit vernissage típic d’aquests encontres del que mostro algunes fotografies preses per mi -la darrera és una composició amb la Audrey al taulell de la meva botiga-.

El Ricard ens va presentar, ens varem saludar amb un parell de petons i ens férem una fotografia junts amb les galtes enganxades, la d’ella a la meva i la meva a la d’ella, i un somrís d’orella a orella cadascú.

És una dona alta, té un físic poderós i un rostre amb molta personalitat, et mira fixament pocs instants com si no necessités massa temps per fer-se una idea de tu. Va per feina. Vaig voler iniciar una conversa per saber coses d’ella, si li agradava la manera de vestir del seu marit, cóm s’ho feia per sobreviure en aquest món tan volàtil i depredador, cóm suportava les crítiques dels seus inicis i les actuals, cóm ho feia per compaginar la seva vida professional i la seva vida privada, si les dues eren dues vides o una de sola, però em va deixar amb les preguntes a la boca, va donar mitja volta i se’n va anar a atendre a altres convidats.

Una persona que hi havia a prop va veure l’escena, se’m va acostar i em va dir que l’ARP no tenia per costum respondre les preguntes, que ell la coneixia bastant i que mai li havia contestat cap de les seves.

Jo no m’ho vaig prendre com una falta d’educació sinó, precisament, com la millor resposta a les meves preguntes perquè em va fer adonar que des de ja fa molt de temps, i per alguna raó que encara desconec, jo mateix estic entrant en una fase de silenci que em preocupa.

S’ha fet famosa la dita que afirma que un és l’amo dels seus silencis i l’esclau de les seves paraules. Però també es deia d’un ministre català de defensa d’un dels governs de FG  que tenia el costum en les reunions de feina, o en les trobades socials, de parlar molt poc, de quasi no dir res, i que ningú sabia si ho feia per saviesa profunda,  per ignorància supina, o perquè, simplement, no es volia ficar en embolics.

Els reis, entre ells el rei d’Espanya també, tenen el costum i la obligació protocol·lària de no respondre preguntes, només de fer-les.

Jo ni això. Darrerament no faig més que dedicar-me a escoltar el que els altres m’expliquen, els miro, els escolto i callo, no pregunto.

La meva botiga s’ha convertit en un confessionari i jo en una mena de capellà sense el poder de donar l’absolució ni el de obligar a la penitència.

Ja fa temps que havia pensat obrir una consulta sentimental a l’estil de les antigues,  d’aquelles periodístiques i radiofòniques  que dirigien amb molt d’èxit la Carmen Kurtz o la famosa Elena Francis, mi querida amiga...

Però poques vegades em fan preguntes i quan me les fan només paren atenció si la resposta és la que ja venien preparades a escoltar.

Parlo en femení, perquè excepte l’Antoni, un vellet republicà i independentista, la resta són senyores madures en procés de canvi vital, és a dir, de crisi total, separades, divorciades, vídues que han enviat a fer punyetes als darrers homes que s’han acostat a les seves vides, una colla de brètols que no saben ni cosir-se un botó de la camisa. I que estan, si es que això és possible, més despistats que elles.

Diner, amor i salut, no sempre en aquest mateix ordre, van junts perquè normalment tot és un garbuix de desitjos frustrats on no se sap mai exactament quin és el fil que porta al cabdell.

És la manca de salut la que et fa perdre els diners i les amants?

O és el divorci, en canvi, el que et fa posar malalt i al mateix temps et condueix a perdre la feina?

O és quan t’acomiaden del treball que la libido es desinfla, i al desinflar-se perds a la parella i al perdre a la parella perds les poques possibilitats que tenies d’obtenir una nova feina i una nova parella que...

Per conservar la salut, els estalvis i les amants el millor que es pot fer és seguir el consell que em va donar sense donar-me’l l’ARP: mirar amb deteniment i curiositat, escoltar amb atenció i callar. Si així ho fas tothom es pensarà que el teu ha estat un dels millors consells que mai ha rebut.

Com diuen els italians aquest és un “mondo molto difficile”

-------------------------------------------------------------------------------------

Hemeroteca peletera

Ágatha Ruiz de la Prada.

En el mismo edificio donde tengo la tienda vive Ricard, que, da la casualidad, es el diseñador de toda la colección de bisutería de Agatha Ruiz de la Prada. También es una coincidencia que uno de los fotógrafos de la diseñadora madrileña, Ciuco Gutierrez, sea un buen amigo de mi hermano. Soy cliente de ARP, compro sus piezas que forman una buena unidad con su estilo tan peculiar y personal y dan a mi escaparate una nota de color y un contrapunto al lado de las africanas y la bisutería más sofisticada de Pertegaz y de Victorio & Lucchino.

Cabe decir que ARP, con una gran visión comercial, ha mejorado mucho desde que comenzó su carrera profesional hace ya bastante tiempo con sus trajes infantiles y estrafalarios, ahora es una diseñadora consolidada que con gran esfuerzo personal ha conseguido un lugar propio en el panorama de la moda española y al mismo tiempo mantener algo extraordinariamente difícil, su personalidad diferenciada. La podría comparar, pero no lo haré, con otra gran mujer que trabaja en el mismo mundo de la moda aunque las dos son muy diferentes, Elena Benarroch, amiga personal de Felipe González y de Pedro Almodovar. Cada vez que contemplo los escparates de su tienda madrileña de la calle Zurbarán no puedo evitar sentir admiración por ella y que los ojos se me humedezcan de melancolía.

El otro día conocí personalmente a ARP al invitarme a la inauguración de su tienda en Barcelona, ​​un pequeño vernissage típico de estos encuentros del que muestro algunas fotografías tomadas por mí -la última es una composición con Audrey en el mostrador de mi tienda-.

Ricard nos presentó, nos saludamos con un par de besos y nos hicimos una fotografía juntos con las mejillas pegadas, la de ella en la mía y la mía en la de ella, y una sonrisa de oreja a oreja cada uno.

Es una mujer alta, tiene un físico poderoso y un rostro con mucha personalidad, te mira fijamente unos cortos instantes como si no necesitara demasiado tiempo para hacerse una idea de ti. Va al grano. Quise iniciar una conversación para saber cosas de ella, si le gustaba la forma de vestir de su marido, cómo lo hacía para sobrevivir en este mundo tan volátil y depredador, cómo soportaba las críticas de sus inicios y las actuales, cómo lo hacía para compaginar su vida profesional y su vida privada, si las dos eran dos vidas o una sola, pero me dejó con las preguntas en la boca, dio media vuelta y se fue a atender a otros invitados.

Una persona que había cerca vio la escena, se me acercó y me dijo que ARP no tenía por costumbre responder a las preguntas, que él la conocía bastante y que nunca le había contestado ninguna de las suyas.

Yo no me lo tomé como una falta de educación sino, precisamente, como la mejor respuesta a mis preguntas porque hizo darme cuenta que desde hace ya mucho tiempo, y por alguna razón que aún desconozco, yo mismo estoy entrando en una fase de silencio que me preocupa.

Se ha hecho famoso el dicho que afirma que uno es el dueño de sus silencios y esclavo de sus palabras. Pero también se decía de un ministro catalán de defensa de uno de los gobiernos de FG que tenía la costumbre en las reuniones de trabajo, o en los encuentros sociales, de hablar muy poco, casi no decir nada, y que nadie sabía si lo hacía por sabiduría profunda, por ignorancia supina, o porque, simplemente, no se quería meter en líos.

Los reyes, entre ellos el rey de España también, tienen la costumbre y la obligación protocolaria de no responder preguntas, sólo de hacerlas.

Yo ni eso. Últimamente no hago más que dedicarme a escuchar lo que los otros me cuentan, los miro, los escucho y callo, no pregunto.

Mi tienda se ha convertido en un confesionario y yo en una especie de sacerdote sin el poder de dar la absolución ni el de obligar a la penitencia.

Ya hace tiempo que había pensado abrir una consulta sentimental al estilo de las antiguas, de aquellas periodísticas y radiofónicas que dirigían con mucho éxito Carmen Kurtz o la famosa Elena Francis, mi querida amiga…

Pero pocas veces me hacen preguntas y cuando me las hacen sólo prestan atención si la respuesta es la que ya venían preparadas a escuchar.

Hablo en femenino, porque excepto Antoni, un anciano republicano e independentista, el resto son señoras maduras en proceso de cambio vital, es decir, de crisis total, separadas, divorciadas, viudas que han enviado a la porra a los últimos hombres que se han acercado a sus vidas, un grupo de gansos que no saben ni coserse un botón de la camisa. Y que están, si es que ello es posible, más despistados que ellas.

Dinero, amor y salud, no siempre en el mismo orden, van juntos porque normalmente todo es un amasijo de deseos frustrados donde no se sabe exactamente cuál es el hilo que lleva al ovillo.

¿Es la falta de salud la que te hace perder el dinero y a las amantes?

¿O es el divorcio, en cambio, lo que te enferma y al mismo tiempo te conduce a perder el trabajo?

¿O es cuando te despiden del trabajo que la libido se desinfla, y al desinflarse pierdes a la pareja y al perder a la pareja pierdes las pocas posibilidades que tenías de obtener un nuevo empleo y una nueva pareja que ...?

Para conservar la salud, los ahorros y las amantes lo mejor que se puede hacer es seguir el consejo que me dio sin dármelo ARP: mirar con detenimiento y curiosidad, escuchar con atención y callar. Si así lo haces todo el mundo pensará que el tuyo ha sido uno de los mejores consejos que jamás ha recibido.

Como dicen los italianos este es un "mondo molto difficile"