viernes, 22 de agosto de 2014

La virtut i la felicitat


Diari d’estiu (14)

La virtut i la felicitat.

Una amiga m’escriu des de Sarajevo i un amic em porta a visitar centres comercials com si fossin castells reconstruïts, esglésies medievals o palaus barrocs d’èpoques impossibles, és una nova classe de turisme que dona per descomptat que el present és ja una història passada, antiga i caduca. El seu fill s’ha enamorat d’una noia russa molt bonica, dissenyadora gràfica que treballa com a freelancer des de la ciutat de Ekaterimburgo, a l’orient dels Urals, per a una gran empresa xinesa dissenyant estovalles, tovallons i vaixelles que es venen per tot el món.

Aquest amic meu que té aquest bon costum de passejar-se pels centres comercials, igual que ho fa qualsevol per les sales d’una pinacoteca, viu en una casa preciosa a la Garrotxa catalana, amb un porxo en un jardí encisador i una piscina esplèndida amb unes vistes precioses de ponent. És un plaer banyar-se mentre observes una posta de sol i com una granota reineta o un drac català entremaliat s’enreden amb els teus cabells molls o te’ls trobes tan tranquils nedant dins de la boníssima sopa de pastanaga que ens ha preparat la Marga, la seva companya.

L’amiga de Sarajevo m’envia fotografies de la biblioteca reconstruïda que van cremar durant la guerra; la Dina, la novia russa del fill del meu amic, ens diu que a l’hivern, a Ekaterimburgo, arriben a més de 40 graus centígrads sota cero. I mentre intento mantenir calentes les brases de la paella amb un vano de palla, un bichon maltès jovenet que encara no té un any de vida m’empaita per jugar i em mossega les cames fent-me pessigolles.

La taula és a punt, les cerveses, el vi, les patates chips, els cacauets, les escopinyes i mil coses més, totes delicioses, fins i tot sona la Marina Rossell cantant al Moustaki. La conversa és apassionada, parlem de pirates, de lladres, de malfactors que roben als pobres per omplir més del que ja ho estan les butxaques dels rics; i parlem també d’empreses èpiques, gairebé utòpiques i revolucionàries, de pobles que s’alliberen de la tirania i que, sincerament, desitgen que el seu país sigui un país moral.

Què és un país moral? Jo no ho sé i crec que em moriré sense saber-ho, però el que sí sé és que mig amagats per entre les herbes i les flors ens deuen estar observant la granota reineta i el drac català que ben segur pensen encuriosits i estranyats que el nostre món és molt peculiar perquè, segons sembla, els humans només podem ser virtuosos quan som feliços...

...o estem morts.

-----------------------------

Diario de verano (14)

La virtud y la felicidad.

Una amiga me escribe desde Sarajevo y un amigo me lleva a visitar centros comerciales como si fueran castillos reconstruidos, iglesias medievales o palacios barrocos de épocas imposibles, es una nueva clase de turismo que da por supuesto que el presente es ya una historia pasada, antigua y caduca. Su hijo se ha enamorado de una chica rusa muy bonita, diseñadora gráfica que trabaja como freelancer desde la ciudad de Ekaterimburgo, al Este de los Urales, para una gran empresa china diseñando manteles, servilletas y vajillas que se venden por todo el mundo.

Este amigo mío que tiene esta buena costumbre de pasearse por los centros comerciales, al igual que lo hace cualquiera por las salas de una pinacoteca, vive en una casa preciosa en la Garrotxa catalana, con un porche en un jardín encantador y una piscina espléndida con unas vistas preciosas de poniente. Es un placer bañarse mientras observas una puesta de sol y como una rana reineta o un dragón catalán travieso se enredan con tus cabellos mojados o te los encuentras tan tranquilos nadando dentro de la buenísima sopa de zanahoria que nos ha preparado Marga, su compañera.

La amiga de Sarajevo me envía fotografías de la biblioteca reconstruida que quemaron durante la guerra; Dina, la novia rusa del hijo de mi amigo, nos dice que en invierno, en Ekaterimburgo, llegan a más de 40 grados centígrados bajo cero. Y mientras intento mantener calientes las brasas de la paella con un abanico de paja, un bichon maltés jovencito que todavía no tiene un año de vida me persigue para jugar y me muerde las piernas haciéndome cosquillas.

La mesa está a punto, las cervezas, el vino, las patatas chips, los cacahuetes, los berberechos y mil cosas más, todas deliciosas, incluso suena Marina Rossell cantando a Moustaki. La conversación es apasionada, hablamos de piratas, de ladrones, de malhechores que roban a los pobres para llenar más de lo que ya lo están los bolsillos de los ricos; y hablamos también de empresas épicas, casi utópicas y revolucionarias, de pueblos que se liberan de la tiranía y que desean sinceramente que su país sea un país moral.

¿Qué es un país moral? Yo no lo sé y creo que me moriré sin saberlo, pero lo que sí sé es que medio escondidos por entre las hierbas y las flores nos deben de estar observando la rana reineta y el dragón catalán que seguramente piensan curiosos y extrañados que nuestro mundo es muy peculiar porque, al parecer, los humanos sólo podemos ser virtuosos cuando somos felices...

...o estamos muertos.