sábado, 28 de junio de 2014

El que es compte i el que es pesa (i 2)


Diari d’estiu (3)

El que es compte i el que es pesa (i 2)

Triantaphyllakos ens fa signes, indicant alguna cosa que està a la nostra esquerra. Hi ha allà una petita plana nevada. Però, per sobre de la neu, a la vora del camí, apareixen empremtes recents, molt apinyades i breus, com clotets, perdent-se en la llunyania. El nostre conductor fa sonar la botzina del cotxe. Els ecos responen i tota la cimera s'omple de veus buides, ronques, unísones. I de sobte, a la llunyania, sobre la cresta nevada d'un alt allau, passen veloçment, retallant sobre el fons clar del cel, les negres siluetes de quatre llops flaquísims, esperitats, fugint a corre-cuita, aixecant els seus musells famolencs i udolant de espant”. (De París a Monastir, Gaziel)

Una de les meves darreres lectures de la passada primavera que acabem de deixar ha estat Zero, zero, zero, de Roberto Saviano. Al llarg del llibre menciona en repetides ocasions, segons el seu parer, els dos tipus bàsics de diner que hi ha: el que es compte i el que es pesa. Coneixent aquesta diferència, penso jo, no és necessari saber masses coses més de la vida, fora d’això, hem d’acceptar, no hi ha més secrets que desvetllar ni misteris amagats ni coneixements per descobrir, ni qui va matar a JFK, ni si ens visiten d’incògnit alienígenes ni tampoc quina és la millor dieta per aprimar-se sense deixar de menjar, la vida, en el fons, és així de senzilla, comptar o pesar, no hi ha més, un saber, que d’altra banda, me n’adono, és tan vell com aquestes relacions que dèiem que s’estableixen entre el caràcter de les persones, la necessitat dels llops i l’atzar, i que fan que triem voler una cosa o bé una altra: el diner que es compte o el diner que es pesa.

Però com acabar així el post, amb aquesta frase tan rotunda, seria massa desangelat millor també fer-ho amb una cita una mica llarga del llibre d’en Roberto Saviano, una cita que paga la pena:

No hi ha cap altre mercat al món que rendeixi tant com invertir en cocaïna. Ni tan sols les pujades meteòriques de determinades accions es poden comparar amb els “interessos” que dóna la coca. L’any 2012, quan van sortir l’iPhone 5 i el mini iPad, Apple es va convertir en l’empresa més capitalitzada que s’hagués vist mai en borsa. El valor de les seves accions va créixer d’un 67 per cent en un sol any. Un augment notable per a les xifres de les finances. Si haguessis invertit mil euros en accions Apple a principis del 2012, ara en tindries mil sis-cents setanta . No està malament. Però si haguessis invertit mil euros en coca a començaments del 2012 ara en tindries cent vuitanta-dos mil: cent vegades més que invertint en títol borsari rècord de l’any!

La cocaïna és un bé refugi. La cocaïna és un bé anticíclic. La cocaïna és el veritable bé de consum que no pateix per l’escassedat de recursos ni la inflació dels mercats. Hi ha moltíssims indrets del món que viuen sense hospitals, sense webs, sense aigua corrent. Però sense coca no.

No existeix cap títol dels que cotitzen en Borsa que generi el benefici de la cocaïna. La inversió més insensata, l’especulació més intuïtiva, els moviments més ràpids de fluxos ingents de diner que influeixen en les condicions de vida de continents sencers, no obtenen una multiplicació del valor que s’hi pugui comparar ni de lluny. Qui inverteixi en coca acumula en pocs anys riqueses que per regla general els grans hòldings han aconseguit en dècades d’inversions i especulacions financeres. Si un grup empresarial arriba a posar les mans a la coca obtindrà un poder que en qualsevol altre mitjà li resultaria inabastable. De zero a mil. Una acceleració que no pot proporcionar cap altre motor econòmic. Per això, allà on la coca és l’economia d’escala no existeix altra cosa que l’enfrontament ferotge i violent. Amb la coca no hi ha mediació possible. O tot o res. I tot dura poc. (Zero, zero, zero, Ricardo Saviano)

I Això és tot, la primera part tenia que veure amb el caràcter, aquesta segona amb la necessitat, i de l’atzar no m’atreveixo a dir res. Un post fàcil d’escriure com podeu veure, sense ni un maleït dilema moral ni una inoportuna nostàlgia o record molest, sense ni una escena eròtica innecessària posada en calçador ni tampoc la inevitable dosi obligada de romanticisme pel públic femení, un post senzill per un començament d’estiu amb les platges plenes, calor, petards i foc.

------------------------------------------

Diario de verano (3)

Lo que se cuenta y lo que se pesa (y 2)

"Triantaphyllakos nos hace signos, indicando algo que está a nuestra izquierda. Hay allí una pequeña planicie nevada. Mas, por encima de la nieve, al borde del camino, aparecen huellas recientes, muy apretujadas y breves, como hoyuelos, perdiéndose en la lejanía. Nuestro conductor hace sonar la bocina del coche. Los ecos responden y toda la cumbre se llena de voces huecas, roncas, unísonas. Y de pronto, a lo lejos, sobre la cresta nevada de un alto alud, pasan velozmente, recortándose sobre el fondo claro del cielo, las negras siluetas de cuatro lobos flaquísimos, espiritados, huyendo a todo correr, levantando sus hocicos hambrientos y aullando de espanto”. (De París a Monastir, Gaziel)

Una de mis últimas lecturas de la pasada primavera que acabamos de dejar ha sido Cero, cero, cero, de Roberto Saviano. A lo largo del libro menciona en repetidas ocasiones, a su juicio, los dos tipos básicos de dinero que hay: el que se cuenta y el que se pesa. Conociendo esta diferencia, pienso yo, no es necesario saber demasiadas cosas más de la vida, fuera de eso, tenemos que aceptar, no hay más secretos que desvelar ni misterios escondidos ni conocimientos por descubrir, ni quién mató a JFK, ni si nos visitan de incógnito alienígenas ni tampoco cuál es la mejor dieta para adelgazar sin dejar de comer, la vida, en el fondo, es así de sencilla, contar o pesar, no hay más, un saber, que, por otra parte, me doy cuenta, es tan viejo como esas relaciones que decíamos que se establecen entre el carácter de las personas, la necesidad de los lobos y el azar, y que hacen que elijamos querer una cosa u otra: el dinero que se cuenta o el dinero que se pesa.

Pero como acabar así el post, con esta frase tan rotunda, sería demasiado desangelado mejor también hacerlo con una cita un poco larga del libro de Roberto Saviano, una cita que vale la pena:

No hay ningún otro mercado en el mundo que rinda tanto como invertir en cocaína. Ni siquiera las subidas meteóricas de determinadas acciones se pueden comparar con los "intereses" que da la torta. En el año 2012, cuando salieron el iPhone 5 y el mini iPad, Apple se convirtió en la empresa más capitalizada que se hubiera visto nunca en bolsa. El valor de sus acciones creció de un 67 por ciento en un solo año. Un aumento notable para las cifras de las finanzas. Si hubieras invertido mil euros en acciones Apple a principios de 2012, ahora tendrías mil seiscientos setenta. No está mal. Pero si hubieras invertido mil euros en coca a comienzos del 2012 ahora tendrías ciento ochenta y dos mil: cien veces más que invirtiendo en el título bursátil récord del año!

La cocaína es un bien refugio. La cocaína es un bien anticíclico. La cocaína es el verdadero bien de consumo que no sufre por la escasez de recursos ni la inflación de los mercados. Hay muchísimos lugares del mundo que viven sin hospitales, sin webs, sin agua corriente. Pero sin coca no.

No existe ningún título de los que cotizan en Bolsa que genere el beneficio de la cocaína. La inversión más insensata, la especulación más intuitiva, los movimientos más rápidos de flujos ingentes de dinero que influyen en las condiciones de vida de continentes enteros, no obtienen una multiplicación del valor que se pueda comparar ni de lejos. Quien invierta en torta acumula en pocos años riquezas que por regla general los grandes holdings han conseguido en décadas de inversiones y especulaciones financieras. Si un grupo empresarial llega a poner las manos en la torta obtendrá un poder que en cualquier otro medio le resultaría inalcanzable. De cero a mil. Una aceleración que no puede proporcionar ningún otro motor económico. Por eso, allí donde la coca es la economía de escala no existe otra cosa que el enfrentamiento feroz y violento. Con la coca no hay mediación posible. O todo o nada. Y todo dura poco. (Cero, cero, cero, Ricardo Saviano)


Y Eso es todo, la primera parte tenía que ver con el carácter, esta segunda con la necesidad, y del azar no me atrevo a decir nada. Un post fácil de escribir como se puede ver, sin un maldito dilema moral ni una inoportuna nostalgia o recuerdo molesto, sin una escena erótica innecesaria puesta en calzador ni tampoco la inevitable dosis obligada de romanticismo para el público femenino, un post sencillo de principios de verano con las playas llenas, calor, petardos y fuego.