domingo, 4 de febrero de 2018

Papa, mama...


Diari d’hivern (5)

Papa, mama...

Ja m’ho deia el pare, quan m’ensenyava a treballar les pells, que el pitjor de l’art són els artistes i que el millor de la mecànica els mecànics.

La seva afirmació, precisa com el tall d’un pelleter que només talla el cuir salvant la llana com el que separa el gra de la palla, ha quedat demostrada aquests darrers dies en l’entrega dels premis Gaudí i Goya de cinematografia i la querella que ha rebut per un delicte d’odi en Jordi Perelló, un mecànic de Reus que es va negar a arreglar-li un cotxe a un policia nacional a causa de l’actuació del cos el passat 1 d’octubre.

En la gala del cinema català hem vist una proliferació extensa de llaços grocs, en canvi, en els Goya espanyols ni un. Es veu que les reivindicacions d’algunes feministes embolicades en el vermell de la seva causa no tenen res a veure amb la democràcia i els drets de les persones, o, en qualsevol cas, sí amb una visió de tot plegat molt peculiar.

Potser, si se’m permet el judici de valor, amb una que de facto es deu parèixer en la seva lògica jurídica i moral a la llei que s’acaba d’aprovar a Polònia on es prohibeix, sota amenaça de presó, qui vinculi el país amb l’Holocaust. Els polonesos van ser també les víctimes, afirmen els legisladors, no pas els botxins. Això em recorda moltes coses que m’explicaven els germans Kahn i els nostres amics americans i grecs, en Levin, en Rathaus, en Samaras. I també amb d’altres relacionades amb el franquisme i el secular nacional catolicisme espanyol,  coses que no diré, però sí una pregunta que alguns fills faran, més aviat que tard, als seus pares: Papa, mama, què veu fer vosaltres l’1 d’octubre?, on éreu aquell dia?

-------------------------------

Diario de invierno (5)

Papá, mamá...

Ya me lo decía papá, cuando me enseñaba a trabajar las pieles, que lo peor del arte son los artistas y que lo mejor de la mecánica los mecánicos.

Su afirmación, precisa como el corte de un peletero que sólo corta el cuero salvando la lana como el que separa el grano de la paja, ha quedado demostrada estos últimos días en la entrega de los premios Gaudí y Goya de cinematografía y la querella que ha recibido por un delito de odio Jordi Perelló, un mecánico de Reus que se negó a reparar un coche a un policía nacional debido a la actuación del cuerpo el pasado 1 de octubre.

En la gala del cine catalán hemos visto una proliferación extensa de lazos amarillos, en cambio en los Goya españoles ni uno. Se ve que las reivindicaciones de algunas feministas envueltas en el rojo de su causa no tienen nada que ver con la democracia y los derechos de las personas, o, en cualquier caso, sí con una visión de todo ello muy peculiar.

Quizás, si se me permite el juicio de valor, con una que de facto se debe parecer en su lógica jurídica y moral a la ley que se acaba de aprobar en Polonia donde se prohíbe, bajo amenaza de prisión, quien vincule el país con el Holocausto. Los polacos fueron también las víctimas, afirman los legisladores, no los verdugos. Esto me recuerda muchas cosas que me contaban los hermanos Kahn y nuestros amigos americanos y griegos, Levin,  Rathaus, Samaras… Y también con otras relacionadas con el franquismo y el secular nacional catolicismo español, cosas que no diré, pero sí una pregunta que algunos hijos harán, más pronto que tarde, a sus padres: Papá, mamá, ¿qué hicisteis vosotros el 1 de octubre?, ¿dónde estabais aquel día?


No hay comentarios: