martes, 19 de febrero de 2013

El Peletero/Set somnis (Segona part)Hemeroteca Pelletera

Set somnis. (Segona part)

Somni Nº 1

_Estimat A,

Directament i amb les teves millors paraules els enviaria a la merda. És a dir, els hi diria sense embuts que tens altres obligacions professionals i que sentint-ho molt no pots assistir aquesta vegada, que t’han vas a l’Àfrica a viure una nova vida. 

També els hi diria el que em dius a mi, que: “De les cinc, la més ben puntuada va ser unànime i ens va agradar a tots”, i que de la segona tu vas fer especial pressió per valorar-la i que en “les bases del concurs es demanava que la rodona devia figurar obligatòriament, encara que no deien en quina importància”.

Anomenen a un jurat, aquest jurat vota unànimement i no els agrada el que el jurat independent diu, i ara ho volen canviar.

Fa riure perquè ja no fa plorar.

Jo crec que ja has complert perfectament, ho has fet amb professionalitat i amb honestedat, amb la organització i amb el favor que et va demanar en L, no et busquis ara més feina perquè la feina ja la has feta. Tu no hi perds res, en tot cas són ells els que et perden a tu.

No t’amoïnis no ets pas aquesta mena de persones –la majoria- que es troben a l’oficina d’objectes perduts.

Una abraçada.

X

-------------------------------

Somni Nº 2


Estimat A,

Aquest matí, prenent un cafè, he saludat aquell senyor gran del que t’he parlat alguna vegada. M’ha dit que quan treballava ho feia de químic a Titan –la empresa, no el satèl·lit de Saturn- elaborant colors per a les pintures, que era una feina bonica, però que la seva veritable vocació havia estat la de ser pianista. Li he contestat que fer colors era també una variant curiosa i especial de música i de tocar el piano. S’ha quedat pensatiu i m’ha somrigut.

En arribar a la botiga he vist al florista i l’hi he donat el condol pel seu germà, que em disculpés per no haver-ho fet l’altre dia. M’ha dit que s’havia suïcidat, penjant-se de l’arbre d’una caseta que té el seu pare a fora de Barcelona, amb quatre gallines i un  parell d’enciams. El seu propi pare el va trobar.

Es lamentava de la feina feta pels Mossos i que després de l’autòpsia, obligada pel jutge, haguessin d’esperar encara 24 hores més fins poder incinerar el cadàver i escampar les seves cendres. Jo li he dit que ben segur aquest deu ser el procediment, i ell m’ha contestat que sí, que tot això ho feien per si de cas no era un suïcidi, però que no hi havia dret a tenir que esperar tant de temps. A mi se m’ha acudit dir-li que tenia raó, tenint en compte la pena de la família, però que "imaginat si resultava que no s’havia suïcidat" -l’he dit també-, llavors ha fet una cara estranya i s’ha quedat mut de cop. Millor m’hagués callat perquè el seu rostre no reflectia exactament sorpresa.

Ja pots veure quin panorama per un dilluns de primers de mes, sort que avui el sol és blau com una taronja com en aquella obra de teatre.

Una abraçada.

X.
-------------------------------

Somni Nº 3


Estimat X,

La meva sospita sobre l’I, s’ha confirmat, m’ho acaba de dir ara mateix al preguntar-me si aquest proper pont em quedaria, vol venir a l’apartament aprofitant que jo no hi seré. Però m’ha dit també, com si això fos una mena de consol més que una ironia desconsoladora, que no creu que les discrepàncies amb la seva dona siguin gaire greus, tonteries que aviat passaran i la necessitat, ha afegit sense donar-li importància, d’unes setmanes de parèntesis.

Això significa que portarà a casa alguna noia per passar amb ella el pont, la noia serà el parèntesi. 

Durant la resta de la setmana l’I para a l’apartament del separat últim que vaig acollir, l’Ed, perquè aquest finalment ho ha fet millor que l’I i no ha tornat amb la seva dona o bé que el parèntesi s’ha fet tant ample que ha conduit directament al divorci. El cas és que l’Ed s’ha llogat un piset per a ell sol i pels altres amics divorciats que les seves dones també han tret de casa.

Aquest cap de setmana passada, però, a l’apartament no s’hi va quedar l’I, sinó la seva dona, la Es, i ell es va dedicar a cuidar el nen. No sé si la Es va portar amb ella també a un o a una “parèntesi” que li fes companyia i que obris, com fan els parèntesis, una nova etapa a la seva vida o només un cap de setmana llarg.

Com pots veure el matrimoni és un afer complex, intricat i enrevessat, molt entretingut, el pensar-hi em venen unes ganes boges de divorciar-me, el fotut és que per divorciar-me m’he de casar primer, la cosa funciona així, no?

Fa riure també perquè tampoc ja fa plorar.

Una abraçada,

A.
-------------------------------

Somni Nº 4


Estimat A,

Aquesta tarda m’ha telefonat la Am, m’ha preguntat pels papes, jo l’he dit que ja l’havíem telefonat, però que ningú agafava el telèfon. S’ha lamentat molt. M’ha dit també que havia caigut i que s’ha passat un temps en una residència recuperant-se del cop, que viu amb la seva filla, però que no la veu mai. Ha de ser pel treball -l’he dit jo-. No, -m’ha contestat-, què va!!, ella i el seu marit estan jubilats, treballaven en un banc i els van prejubilar als 55 anys, és que no paren mai a casa, estic tota l’estona sola, no els veig mai, ja no puc telefonar a ningú perquè tots són morts.

La filla és més jove que tu, un parell o tres d’anys. Què cony fan els jubilats a més de pentinar-se els cabells blancs i anar a veure exposicions?

M’ha dit també que l’El i l’An són igualment morts, ell, l’El, des dels passats Nadals. Encara recordo una tarda de petit a casa seva llegint tebeos d’en Superman que tenia el seu fill.

Aquest matí he anat a l’Oficina d’objectes trobats, ja no es diu "perduts", ara "trobats". M’ha atès un noi però he vist a una veïna que és també clienta de la botiga, treballa allí. Es veu que en el transcurs del dia d’ahir, m’ha dit, no es va "trobar" cap càmera fotogràfica, ja em diran alguna cosa, tenen el telèfon. Fa riure.

Tot bé?

Una abraçada.

X

La Am m’ha preguntat també que quán em prejubilaria jo, no que quán em jubilaria, sinó que quán em prejubilaria. Li he contestat que jo no tinc la mala sort de treballar en un banc, que no cobro un sou fix, ni en relació a la quantitat ni tampoc pel que fa a la temporalitat, que no pago sous i que faig el que em dona la gana amb la meva vida laboral. M’ha contestat que feia molt bé perquè a la seva filla i al seu gendre cada dia els hi pengen més les galtes i les bosses dels ulls, i que ara, des de que els paguen per no treballar, estan adquirint uns costums estranys com és el de comprar mascotes clòniques, quan se’ls hi mora una, diu, un gos, un gat o un dromedari, la reposen per un clon fet a mida, m’ha explicat que els fan a la Xina amb carn de iac del Tibet barrejada amb greix de balena blava com les taronges de València.

-------------------------------

Somni Nº 5

Estimat A,  

Avui ha arribat la concessió de l’ajornament de l’impost.

Només han concedit un termini, un de sol, el venciment és el 2 d’agost d’enguany i s’ha de pagar tota la quantitat més els interessos.

Es pot fer un recurs, tenim 30 dies per fer-lo. Ja he parlat amb l’En, i ja em dirà alguna cosa. Primer no era partidari perquè deia que no el tindran en compte, diu que no el concediran, a més, el recurs no atura la obligació de pagament. Si el concedissin tornarien els diners pagats en espera de tornar-los a pagar en els nous terminis concedits, però això no s’ho creu ningú. Després semblava més predisposat. No sé. Com sempre l’he vist una mica atrafegat i costant-li arrancar. Diu que té molts impagats i que la feina que li ve són coses així, reclamacions, feina lletja, diu. Em sap greu, l’En hauria de dedicar-se a escriure i a revelar, amb noms canviats, els secrets de tots els seus clients, seria un best seller i una bona mostra del que s’amaga a darrera les retines dels ulls, més enllà del nervi òptic.

Bé, aquesta és la cosa com deia en Wittgenstein.

Una abraçada.

X

L’En m’ha explicat que l’altre dia, després de dinar amb en JP, van anar a plegats prendre un cafè a un bar i que una noia lituana, maquíssima i molt més jove que ells, els hi va donar conversa. Els hi va preguntar a què es dedicaven. L’En va dir que era advocat, un més entre milers, i en JP pelleter, un entre els dos o tres que encara queden. Ells, per educació també, li van preguntar a què es dedicava ella, els va respondre que era tanatoplasta, no és broma, es dedicava a maquillar cadàvers. En Jp, al sentir-la i amb el seu habitual humor fi, li va dir que havia de ser una bona feina perquè els clients no es devien queixar mai.

-------------------------------

Somni Nº 6

Estimat A,

Sí, em sembla bé la teva resposta, crec que és la adequada.

Cal, però, que no et facis pas cap mena d’il·lusions, amb aquesta classe de persones és millor que no te’n refiïs gens ni mica ni esperis d’ells tampoc cap engruna. De moment només els hi has estat útil per obtenir la informació que volien, per a res més.

Has fet bé en dir-los només el que esperaven escoltar, això gairebé sempre dona bons resultats i tranquil·litza, com la música, a les feres i a la gent sense imaginació.

Ells, ni ningú, no saben pas el que tu saps, no tenen ni idea del què penses, el què fas, amb qui vas, a qui estimes, amb qui te’n vas al llit, quins són els teus veritables sentiments, no s’imaginen els ulls amb els que tu els veus, ni sospiten, això és el més graciós, el que faràs.

Avui el sol ha llançat una flamarada, es prepara una de bona, no desconnectis el telèfon i mira com mica en mica la lluna s’afina en morir carena enllà.

Una abraçada.

X

He rebut el burofax, en ell em diuen que el contracte finalitza el 30 d’agost i que em posi en contacte amb ells. És una paradoxa irritant que sent jo qui els va telefonar a primers de maig quan no se’n recordaven ni estaven al cas de la data de finalització del contracte, ara consti oficialment que són ells els qui m’ho diuen i que m’insten a mi a que em posi en contacte amb el seu despatx, m’han dit que és el procediment legal.

Protocols de la llei i de la burocràcia que no fa el que li dona la gana amb el seu temps lliure i que quan dorm no viu al cor d’una petxina amb perles a cada mà.

-------------------------------

I somni Nº 7


Estimat X,

Així comença el Conte de Nadal del Dickens.

"Era el millor dels temps, era el pitjor dels temps, era l'edat de la saviesa i també de la bogeria, l'època de les creences i de la incredulitat, la primavera de l'esperança i l'hivern de la desesperació".

Bon Nadal X.

A
--------


Coda onírica.

Estimat X,

Tot bé? Aquí plovent, un dia molt lleig.

El text que et vaig enviar ahir era d’en Dickens, però no era del Conte de Nadal si no de Història de dues Ciutats, però el text igual de bo. Demà arribo passades les onze del vespre.

A
-----------------------------------------------------------


Hemeroteca peletera

Siete sueños. (Segunda parte)


Sueño N º 1

Querido A,

Directamente y con tus mejores palabras los enviaría a la mierda. Es decir, les diría sin rodeos que tienes otras obligaciones profesionales y que sintiéndolo mucho no puedes asistir esta vez, que te vas a África a vivir una nueva vida.

También les diría lo que me dices a mí, que: "De las cinco, la mejor puntuada fue unánime y nos gustó a todos", y que de la segunda tú hiciste especial presión para valorarla y que en "las bases del concurso se pedía que el círculo debía figurar obligatoriamente, aunque no decían en qué importancia".

Llaman a un jurado, este jurado vota unánimemente y no les gusta lo que el jurado independiente dice, y ahora lo quieren cambiar.

Hace reír porque ya no hace llorar.

Yo creo que has cumplido perfectamente, lo has hecho con profesionalidad y con honestidad, con la organización y con el favor que te pidió L, no te busques ahora más trabajo porque el trabajo ya lo has hecho. Tú no pierdes nada, en todo caso son ellos los que te pierden a ti.

No te preocupes no eres ese tipo de personas -la mayoría- que se encuentran en la oficina de objetos perdidos.

Un abrazo.

X
-------------------------------

Sueño N º 2

Querido A,

Esta mañana, tomando un café, he saludado aquel señor mayor del que te he hablado alguna vez. Me ha dicho que cuando trabajaba lo hacía de químico en Titán -la empresa, no el satélite de Saturno- elaborando colores para las pinturas, que era un trabajo bonito, pero que su verdadera vocación había sido la de pianista. Le he contestado que hacer colores era también una variante curiosa y especial de música y otra manera de tocar el piano. Se ha quedado pensativo y me ha sonreído.

Al llegar a la tienda he visto al florista y le he dado el pésame por su hermano, que me disculpara por no haberlo hecho el otro día. Me ha dicho que se había suicidado, ahorcándose del árbol de una casita que tiene su padre fuera de Barcelona, con cuatro gallinas y un par de lechugas. Su propio padre lo encontró.

Se lamentaba del trabajo realizado por los Mossos y que después de la autopsia, obligada por el juez, debieran de esperar aún 24 horas más hasta poder incinerar el cadáver y esparcir sus cenizas. Yo le he dicho que seguramente este debe ser el procedimiento, y él me ha respondido que sí, que todo eso lo hacían por si acaso no era un suicidio, pero que no había derecho a tener que esperar tanto tiempo. A mí se me ha ocurrido decirle que tenía razón, teniendo en cuenta la pena de la familia, pero que "imagina si resultaba que no se había suicidado" -le he dicho también-, entonces ha hecho una cara extraña y se ha quedado mudo de golpe. Mejor me hubiera callado porque su rostro no reflejaba exactamente sorpresa.

Ya puedes ver qué panorama para un lunes de primeros de mes, suerte que hoy el sol es azul como una naranja como en aquella obra de teatro.

Un abrazo.

X.
-------------------------------

Sueño N º 3

Querido X,

Mi sospecha sobre I, se ha confirmado, me acaba de decir ahora mismo, al preguntarme si este próximo puente me quedaría, que quiere venir al apartamento aprovechando que yo no estaré. Pero me ha dicho también, como si eso fuera una especie de consuelo más que una ironía desconsoladora, que no cree que las discrepancias con su mujer sean muy graves, tonterías que pronto pasarán y la necesidad, ha agregado sin darle importancia, de unas semanas de paréntesis.

Eso significa que traerá a casa alguna chica para pasar con ella el puente, la chica será el paréntesis.

Durante el resto de la semana I para en el apartamento del separado último que acogí, Ed, porque este último lo ha hecho mejor que I y no ha vuelto con su mujer o bien que el paréntesis se ha ensanchado tanto que ha conducido directamente al divorcio. El caso es que Ed ha alquilado un pisito para él solo y los demás amigos divorciados que sus mujeres también han sacado de casa.

Este fin de semana pasada, sin embargo, en el apartamento no se quedó I, sino su mujer, Es, y él se dedicó a cuidar al niño. No sé si la Es llevó con ella también a uno o a una “paréntesis" que le hiciera compañía y que abriera, como hacen los paréntesis, una nueva etapa en su vida o sólo un fin de semana largo.

Como puedes ver el matrimonio es un asunto complejo, intrincado y enrevesado, muy entretenido, al pensar en él me vienen unas ganas locas de divorciarme, lo jodido es que para divorciarme tengo que casarme primero, la cosa funciona así, ¿no?

Hace reír también porque tampoco hace ya llorar.

Un abrazo,

A.
-------------------------------

Sueño N º 4

Querido A,

Esta tarde me ha llamado Am, me ha preguntado por papá y mamá, le he dicho que ya la habíamos telefoneado, pero que nadie cogía el teléfono. Se lamentó mucho. Me ha dicho también que había caído y que se ha pasado un tiempo en una residencia recuperándose del golpe, que vive con su hija, pero que no la ve nunca. Debe ser por el trabajo –le he dicho yo-. No, me ha contestado-, qué va!, ella y su marido están jubilados, trabajaban en un banco y los prejubilaron a los 55 años, es que no paran nunca en casa, estoy todo el rato sola, no los veo nunca, ya no puedo llamar a nadie porque todos están muertos.

La hija es más joven que tú, un par o tres de años. ¿Qué coño hacen los jubilados además de peinarse las canas e ir a ver exposiciones?

Me ha dicho también que El y An están igualmente muertos, él desde las pasadas Navidades. Todavía recuerdo una tarde de pequeño en su casa leyendo tebeos de Superman que tenía su hijo.

Esta mañana he ido a la Oficina de objetos encontrados, ya no se dice "perdidos", ahora "encontrados". Me ha atendido un chico pero he visto a una vecina que es también clienta de la tienda, trabaja allí. Se ve que en el transcurso del día de ayer, me ha dicho, no se "encontró" ninguna cámara fotográfica, ya me dirán algo, tienen el teléfono. Hace reír.

¿Todo bien?

Un abrazo.

X

Am me ha preguntado también que cuándo me prejubilaría yo, no que cuándo me jubilaría, sino que cuándo me prejubilaría. Le he contestado que yo no tengo la mala suerte de trabajar en un banco, que no cobro un sueldo fijo, ni en relación a la cantidad ni tampoco en cuanto a la temporalidad, que no pago sueldos y que hago lo que me da la gana con mi vida laboral. Me ha respondido que hacía muy bien porque a su hija y a su yerno cada día les cuelgan más las mejillas y las bolsas de los ojos, y que ahora, desde que les pagan por no trabajar, están adquiriendo unas costumbres extrañas como es el de comprar mascotas clónicas, cuando se les muere una, dice, un perro, un gato o un dromedario, la reponen por un clon hecho a medida, me ha explicado que los hacen en China con carne de yak del Tíbet mezclada con grasa de ballena azul como las naranjas de Valencia.

-------------------------------

Sueño N º 5

Querido A,

Hoy ha llegado la concesión del aplazamiento del impuesto.

Sólo han concedido un plazo, uno solo, el vencimiento es el 2 de agosto de este año y se ha de pagar toda la cantidad más los intereses.

Se puede hacer un recurso, tenemos 30 días para hacerlo. Ya he hablado con En, y ya me dirá algo. Primero no era partidario porque decía que no lo tendrán en cuenta, dice que no lo concederán, además, el recurso no detiene la obligación de pago. Si lo concedieran devolverían el dinero pagado en espera de volver a pagar en los nuevos plazos concedidos, pero eso no se lo cree nadie. Después parecía más predispuesto. No sé. Como siempre lo he visto un poco ajetreado y costándole arrancar. Dice que tiene muchos impagados y que el trabajo que le viene son cosas así, reclamaciones, trabajo feo, dice. Lo siento, En debería dedicarse a escribir y a revelar, con nombres cambiados, los secretos de todos sus clientes, sería un best seller y una buena muestra de lo que se esconde detrás las retinas de los ojos, más allá del nervio óptico.

Bueno, esta es la cosa como decía Wittgenstein.

Un abrazo.

X

En me ha explicado que el otro día, después de comer con JP, fueron a juntos tomar un café a un bar y que una chica lituana, guapísima y mucho más joven que ellos, les dio conversación. Les preguntó a qué se dedicaban. En dijo que era abogado, uno más entre miles, y JP peletero, uno entre los dos o tres que aún quedan. Ellos, por educación también, le preguntaron a qué se dedicaba ella, les respondió que era tanatoplasta, no es broma, se dedicaba a maquillar cadáveres. Jp, al oírla y con su habitual humor fino, le dijo que tenía que ser un buen trabajo porque los clientes no se debían quejar nunca.

-------------------------------

Sueño N º 6

Querido A,

Sí, me parece bien tu respuesta, creo que es la adecuada.

Sin embargo, no te hagas ningún tipo de ilusiones, con esta clase de personas es mejor no fiarse ni esperes de ellos tampoco ningún migaja. De momento sólo les has sido útil para obtener la información que querían, para nada más.

Has hecho bien en decirles sólo lo que esperaban escuchar, eso casi siempre da buenos resultados y tranquiliza, como la música, a las fieras y a la gente sin imaginación.

Ellos, ni nadie, no saben lo que tú sabes, no tienen ni idea de lo que piensas, lo que haces, con quien vas, a quien amas, con quien te vas a la cama, ¿cuáles son tus verdaderos sentimientos, no imaginan los ojos con los que tú los ves, ni sospechan, esto es lo más gracioso, lo que harás.

Hoy el sol ha lanzado una llamarada, se prepara una buena, no desconectes el teléfono y mira como poco a poco la luna se afina al morir cresta allá.

Un abrazo.

X

He recibido el burofax, en él me dicen que el contrato finaliza el 30 de agosto y que me ponga en contacto con ellos. Es una paradoja irritante que siendo yo quien les llamó a primeros de mayo cuando no se acordaban ni estaban al tanto de la fecha de finalización del contrato, ahora conste oficialmente que son ellos los que me dicen y que me instan a mí a que me ponga en contacto con su despacho, me han dicho que es el procedimiento legal.

Protocolos de la ley y de la burocracia que no hace lo que le da la gana con su tiempo libre y que cuando duerme no vive en el corazón de una concha con perlas en cada mano.

-------------------------------

Y sueño N º 7

Querido X,

Así comienza el Cuento de Navidad de Dickens.

"Era el mejor de los tiempos, era el peor de los tiempos, era la edad de la sabiduría y también de la locura, la época de las creencias y de la incredulidad, la primavera de la esperanza y el invierno de la desesperación".

Feliz Navidad X.

A
--------

Coda onírica

Querido X,

¿Todo bien? Aquí lloviendo, un día muy feo.

El texto que te envié ayer era de en Dickens, pero no era del Cuento de Navidad si no de Historia de dos ciudades, pero el texto igual de bueno. Mañana llego pasada las once de la noche.

A

2 comentarios:

Marga dijo...

Sus sueños tienen algo de señales inacabadas, de alfabeto morse al que se podrían añadir puntos suspensivos, éstos ortográficos.

Claro que los sueños se caracterizan por no tener ruta definida. Como mucho baches que rompan la linealidad del tiempo y su lógica.

Como los paréntesis de sus amigos, el cambio de "perdidos" a "encontrados" (tal vez más ajustado a su significado pero menos sugerente o poético), la existencia de tanotoplastas, la muerte, las prejubilaciones o las derivas administrativas...

Baches y más baches. Mientras no se conviertan en socavones no va mal. Agujeros negros de los que colgarse balanceando los piececitos.

Aqui nublado y temperatura suave. Ganas primaverales.

Besos dickensianos, en parte, casi cortazar por la otra.

El peletero dijo...

Los sueños parecen eso, sí, puntos suspensivos, cuentas inacabadas, en el sentido contable del término y en el de abalorio, como esos collares de perlas de diferente tamaño que se rompen y se desparraman por el suelo y que Coco Chanel, al volverlos a ensartar, inventó el collar de perlas asimétricas.

Siempre quedará alguna escondida debajo del armario grande de la alcoba, no dentro, perdida para que los nuevos inquilinos, unos rusos mafiosos, la encuentren un día.

Eso de los pies colgando en el abismo me ha recordado una fotografía que hice el otro día, ¿una casualidad poética? Ya aparecerá en un post dentro de un tiempo, se podrá titular así, “Con los pies colgando”.

El caso es que ni esos sueños demuestran que soy inocente cuando duermo ni tampoco que en ellos veo más claro, no son exactamente un canto vital, no persigo a ninguna masovera para matar ese monstruo terrible que habita en mi interior ni en ellos no parece que haya promesas incumplidas ni... todo lo contrario.

Lo que sí indican es que la realidad es tan surrealista como aquel perro andaluz al que le cortaban los ojos con una hoja de afeitar que, dicho sea de paso, no eran los ojos de ningún perro y sí de una vaca muerta. Incluso en una película surrealista nada era verdad, verdad de la buena.

Gracias, Marga, por esos besos, mitad de Dickens y de Cortazar, una mezcla magnífica. Como ya debe de haber supuesto el orden de los sueños es aleatorio ni responde a ningún algoritmo matemático, sea cuál sea el sentido siempre es el mismo, o no, como Rayuela.

Besos sin puntos suspensivos.